Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin üç fezleke bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) okundu. Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü.

Böylece CHP’nin meclisteki sandalye sayısı 138’e, HDP’ninki de 58’e geriledi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç kararları okumadan önce CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı. Altay, TBMM Başkanlık Divanı’na dönüp kararın okunmaması yönünde bir çağrı yaparak “Bu karar, anayasaya ve içtüzüğe aykırıdır. Bu, parlamentoya darbedir, dayatmadır” dedi.

Ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP’ye yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen operasyonu hatırlatıp “Bu iktidar darbecidir, bu iktidar hukuku esas almıyor. Siz yüzbinlerce insanın iradesini nasıl gaspediyorsunuz? Bu çoğunluğun oligarşisidir, bu faşizmdir. Bu darbedir, darbedir, darbedir” diye konuştu.

Başkanvekili Bilgiç, fezlekelerin okunmasında bir hukuka aykırılık olmadığını belirterek “Burada anayasal bir zorunluluğun yerine getirilmesi sözkonusudur” dedi. Daha sonra fezlekelerin okunmasına geçildi. Üç fezlekenin okunmasıyla Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürülmüş oldu.

CHP’li ve HDP’li milletvekilileri “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla oturumu protesto etti. 

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, vekilliğinin düşürülmesinin ardından Ankara’daki CHP Genel Merkezi’nde bir açıklama yaptı. Berberoğlu, “Demokrasi için bir bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP’liler öder” diyerek, vekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

HDP’nin resmi Twitter hesabından da Leyla Güven’in bir videosu paylaşıldı:

Berberoğlu, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan beş yıl 10 ay, Farisoğulları ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan dokuz yıl, Güven de aynı suçtan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Tüm cezalar Yargıtay’da onanıp, kesinleşmişti.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.