Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’a “silahlı terör örgütüne yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası

Firari eski savcı Zekeriya Öz ve FETÖ ile bağlantılı bazı polis müdürleriyle irtibatı olduğu iddia edilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un yargılandığı davada karar açıklandı. Topuz’a FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Metin Topuz’a “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme”, “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” ve “gizliliğin ihlali” suçları isnat edildi. Ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıldan 35 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan Metin Topuz duruşmada hazır bulundu.

ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ile konsolosluk görevlileri ve Topuz’un ailesi de duruşmayı izledi.

Koronavirüs tedbirleri alındı

Koronavirüs nedeniyle duruşma salonuna sınırlı sayıda izleyici alınırken cezaevi görevlilerinin resmi kıyafetlerinin üzerine beyaz bir tulum giydikleri ve eldiven taktıkları gözlendi. Duruşma salonuna maskesiz kimse alınmadı. 

Bağış ve Çağlayan’ın katılma talebi kabul edildi

Çek Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve eski Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, suçtan zarar gördüklerini belirterek davaya katılma talebinde bulundu. İtalya’da yaşayan tanık Feyyaz Öztürk’ün dinlemesinden vazgeçen mahkeme heyeti, Bağış ve Çağlayan’ın katılma taleplerini ise “kişisel verileri kaydetmek” ve “gizliliğin ihlali” suçları yönünden kabul etti.

“FETÖ ile hiçbir irtibatım olmadı”

Metin Topuz son savunmasında şunları söyledi:

“Sözde tanık ifadeleriyle bu kez de silahlı terör örgütü üyeliği ile cezalandırılmam isteniyor. Oysaki dosyadaki belgeler ve tanık ifadeleri suçsuzluğumu göstermiştir. FETÖ örgütünün hiçbir kurum ve kuruluşu ile hiç bir irtibatım olmamıştır. Bylock, Eagle, Kakao talk gibi programları kullanmadığım bilirkişi raporlarıyla sabittir. Yabancı polis irtibat görevlisi olmam nedeniyle amirlerinin talimatıyla Türk emniyet görevlileri, jandarma ve gümrük görevlileriyle irtibatım olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden makam sahibi görevlilerin yasadışı faaliyette olup olmadıklarını bilmem mümkün değildir. DEA’daki (Drug Enforcement Administration-Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi) amirlerimin emri olmadan hiçbir yurtdışı seyahate katılmam mümkün değildir. Zekeriya Öz ile doğrudan doğruya hiçbir irtibatım tespit edilmemiştir. Tek başımıza Emniyet’in hiçbir birimine çat kapı gidemeyiz. Bana verilen talimat üzerine randevu alırım.”

“Aileme ve özgürlüğüme kavuşmak istiyorum”

Hakkındaki suçlamaları reddeden Topuz, savunmasını şöyle sürdürdü: “Hiçbir suç işlemedim. FETÖ ile hiçbir irtibatım yoktur. Bunlara ait okulların, kursların kapısının önünden bile geçmedim. Üzerime atılı mesnetsiz suçlamalar benim ve ailem için onur kırıcıdır. 990 gündür tutukluyum aileme ve özgürlüğüme kavuşmak istiyorum. Hakkımdaki tüm suçlardan beraatımı isterim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.