Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çarşı ve mahalle bekçileri ile ilgili düzenleme yasalaştı: Bekçiler silah kullanabilecek, kimlik sorabilecek, üst ve araç arayabilecek

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre artık bekçiler kimlik sorabilecek, üst ve araç arayabilecek.

Muhalefet, bekçilere “zor ve silah kullanma” dahil geniş yetkiler verilmesi nedeniyle, yeni düzenlemeyi “yeni bir polis örgütü kurulmak istendiği” şeklinde eleştiriyor.

Yeni düzenleme ise şöyle:

Bekçiler, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak. Görev saatleri içinde ve görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, şüpheli durum veya kişileri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.

Kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri alacak.

Uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.

Makul bir gerekçeyle “durdurma” yetkisini kullanacak, kimlik veya diğer belgeleri isteyebilecek. Kişinin şüphe uyandırması durumunda kişinin üstünü arayabilecek, araçların görünmeyen bölümlerinin açılmasını isteyebilecek.

Çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için tedbir alabilecek. Şiddet mağduru kadın ve çocuklara doğrudan yardım edebilecekler.

Bekçiler, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek ve emeklilik yaşları 60 olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.