Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” programını açıkladı: “AKP ile MHP’nin darbeciliğine eyvallahımız olmayacak”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile partinin sözcüsü Ebru Günay, 15 Haziran’da Edirne ve Hakkâri’den eşzamanlı olarak başlamasına karar verdikleri “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü“nün ayrıntılarını açıkladı.

İstanbul’da konuşan Pervin Buldan, “HDP’ye ve Kürtler’e yapılanlar karşısında bu saldırıları geri püskürtme ve bu saldırılar karşısında demokrasiyi inşa etmek adına bugün buradayız. Toplum bu saldırılar karşısında büyük bir rahatsızlık yaşıyor. Ama biz bütün bu saldırılara karşı demokrasi yürüyüşü başlattık” dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, iki ilden başlatılacak yürüyüşün Ankara’da 20 Haziran’da sonlanacağını duyurdu. Günay, eyleme ilişkin “Türkiye’nin coğrafi olarak birbirine en uzak iki yakası olan Edirne ve Hakkâri’nin sorunlarının ancak ortak mücadeleyle çözülebileceğine inanıyoruz. Edirne ve Hakkâri aynı zamanda halklar arasında eşit ve özgür kardeşliği pekiştirmenin adı ve siyasi sembolleridir bizim açımızdan. Edirne’den Hakkâri’ye bir toplumsal mücadele kuşağı oluşturuyoruz” diye konuştu.

Günay; Edirne’de yürüyüşün, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutulduğu Edirne Cezaevi önünden başlayacağını söyledi. Hakkâri’nin de “Kürt sorununun demokratik barışçıl çözüm iradesini göstermek için tercih edildiğini” söyleyen Günay, yürüyüş planlarını şöyle özetledi:

“15 Haziran’da Hakkâri’den başlayacak yürüyüş Van, Amed (Diyarbakır), Adana güzergâhını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacak. Edirne’de başlayacak yürüyüşte ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecek. 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un üç bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmaları gerçekleştireceğiz. İstanbul’dan çıkan yürüyüş kolu 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkarak 20 Haziran’da Ankara’da olacak. Amed (Diyarbakır), Serhat, Çukurova gruplarımız Hakkâri yürüyüş koluna dahil. Ege, Karadeniz ve Marmara bölgeleri de Edirne kolu yürüyüşü içinde yer alacak.”

Günay’ın duyurduğuna göre, yürüyüş boyunca eylem ve etkinlikler kent merkezlerinde yapılacak ve HDP’liler şehirlerarası yollarda yürümeyecek. Günay, koronavirüs salgınına karşı her türlü tedbirin alındığına da dikkat çekti.

Günay, “HDP neden yürüyor?” sorularına da şu yanıtı verdi: “Bizim yürüyüşümüz demokrasi, özgürlük, barış, adalet yürüyüşüdür; kesintisiz saldırılara karşı kesintisiz bir mücadeledir. Siyasi darbeye ve her türlü tasfiye, imha politikasına karşı direnme programıdır. Biz bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilen hiçbir darbeye karşı sessiz kalmadık, hiçbir darbeci yönetimle uzlaşmadık, hiçbir darbecinin dümen suyuna takılmadık, AKP-MHP’nin darbeciliğine de eyvallahımız olmayacak. 15 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) bombalayan zihniyetin hazırladığı iddianamelerle milletvekillerimizin vekilliklerinin düşürülmesi aynı darbeci anlayıştır. Her ikisine de aynı yerden karşı çıkıyoruz.”

“27 Mayıs darbesini yapanlar, 12 Eylül darbesine destek verenler, 20 Temmuz OHAL darbesini hayata geçirenlerin tamamı bugün partimize karşı darbe ittifakı gerçekleştiriyor” diyen Günay, şöyle devam etti: “Bize karşı beş yıldır yürüttükleri her türlü saldırıdan sonuç alamayanlar şimdi parti kapatma tehdidinde bulunuyorlar. Parti kapatma çağrısıyla yargıya talimat veriyorlar. Yargıya müdahale etmek, talimat vermek suçtur ve buradan açıkça suç duyurusunda bulunuyoruz. Gündeme getirdikleri Siyasi Partiler Yasası, seçim yasaları, baraj tartışmalarının tamamı partimizin yükselişini engellemeye yöneliktir. Biz bunlara darbeci dediğimizde küplere biniyorlar. Oysa bütün darbecilerin ilk işi siyasi parti kapatmaktır, siyasetçileri tutuklamaktır, milletvekillerini meclisten atmaktır. İktidar bugün bunların tamamı partimize yönelik gerçekleştirdi. Bunların durumu ancak cehaletle açıklanabilir. Bunlar tarih bilmiyor, gerçeğe yabancılaşmışlar. Şimdiye kadar onlarca parti kapatıldı, önümüze onlarca baraj konuldu, oyun içinde oyun kurdular, oyunun kuralını değiştirdiler ama hiçbiri sonuç vermedi, yine sonuç vermeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.