Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Ümit Boyner: “Kovid-19 krizinden en fazla kadın çalışanlar etkilendi”

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu’nun TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP koordinasyonunda hazırladığı “Kovid-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin İkinci Anket Sonuç Raporu” bugün düzenlenen bir webinarla açıklandı. Anket sonuçlarını, Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Ümit Boyner, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi ve Politika Analiz Laboratuvarı’nın yönetici ortağı Esen Çağlar değerlendirdi.

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu’nun anketine yüzde 60’ı mikro ve küçük, 40’ı orta ve büyük ölçekli olmak üzere toplam 619 firma katıldı. İşletmelerin elektronik ortamda yanıtladığı anket, koronavirüs krizinin işletmeler üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. İşletmeler, bu anket aracılığıyla salgının neden olabileceği krize ilişkin öngörülerini ve ne gibi tedbirlere ihtiyaç duyduklarını paylaştı. 

Ankete katılan firmaların mart ayında verdiği yanıtlara göre, bu firmaların yüzde 85’i salgından olumsuz etkilendi. Bu oran, mayısta yüzde 78’e düştü. Koronavirüs krizinin kadın çalışanları daha çok etkilediğinin görüldüğü ankette, işletmelerin yarısından fazlasının ikinci salgına hazır olmadığı ortaya çıktı.

Ümit Boyner, salgında eşitsizliklerin artarak devam ettiğini belirtip “İstanbul dışına baktığımızda en fazla ciro kaybı yaşayan firma oranı yüzde 90 ile Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden oluşan grupta gerçekleşiyor” dedi.

Salgından en fazla kadın çalışanların etkilendiğine dikkati çeken Boyner, “Kovid-19 krizinden olumsuz anlamda en fazla kadın çalışanların etkilendiğini de görüyoruz. Özellikle çocuk bakımı, hasta bakımı, hijyen ve gıda güvenliği gibi aile ve ev işine ilişkin sorumlulukların artmasıyla kadın çalışanlar üzerinde daha yoğun bir etki oluşmuş durumda. Firmaların yüzde 34’ü Kovid-19 krizinin etkisiyle ortaya çıkan koşulların, kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğini ifade etti. Hatta bu algı, üst düzey kadın yöneticisi olan firmalarda daha da belirgin hale geliyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.