Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlker Başbuğ “FETÖ’nün siyasi ayağı” hakkında söyledikleri nedeniyle ifade verdi: “Yasa değişikliğinden kimlerin faydalandığı sorgulanmalıdır”

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “FETÖ’nün siyasi ayağı” tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklama sonrası açılan soruşturma kapsamında Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde SEGBİS sistemi üzerinden ifade verdi. Başbuğ hakkında, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin kanun teklifini veren altı AKP’li isim tarafından suç duyurusunda bulunulmasının ardından “hakaret” suçundan soruşturma başlatılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na Başbuğ’un ifadesinin alınması için talimat yazısı göndermişti.

“Aylar sonra ilk kez dışarı çıktım, o da ifade vermek için”

İfade işleminin tamamlanmasının ardından adliye girişinde bulunan basın mensuplarına sözlü olarak kısa bir açıklama yapan Başbuğ“Koronavirüs sebebiyle aylardır dışarı çıkmıyordum. Bugün ilk kez dışarı çıktım, o da ifade vermek üzere adliyeye gelmek oldu” diye konuştu. Başbuğ ardından yazılı açıklamasını basın mensuplarına iletti. Başbuğ yazılı açıklamasında, haksız şekilde “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldığını belirterek, “TSK’ya karşı komplolarla mücadele görevimdir. İdam cezası kalkmasaydı aranızda olmayabilirdim” dedi.

“Yasa değişikliğinden kimlerin faydalandığı sorgulanmalıdır”

Başbuğ’un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Elli yıl bilfiil TSK’da görev yapan ve Türk ordusunun en üst makamına gelen, geçmişten bugüne kadar yaptıkları ve davranışları herkes tarafından net olan birisi olarak, TBMM’nin manevi şahsiyetini hedef alan bir konuşma veya davranışımız sözkonusu olamaz. 26 Haziran 2009 günü TBMM’ye getirilen yasa değişikliklerinden birisi Anayasa’ya aykırıdır. Bu yasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından 21 Ocak 2010’da iptal edilmiştir. Burada üzerinde durulan noktalar, Anayasa’ya aykırı bu yasa değişikliğinin kimler tarafından hazırlandığının ve bu yasa değişikliklerinden kimlerin faydalandığının, neden-sonuç ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmesi ve sorgulanmasıdır.”

Ne olmuştu?

İlker Başbuğ, katıldığı bir televizyon programında FETÖ’nün siyasi ayağına ilişkin bir soru üzerine, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemeye dikkat çekmiş ve “26 Haziran 2009’da bu kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. ‘Araştırsınlar’ diyorum. Ben bir ipucu veriyorum. Bu kanun teklifinin FETÖ’nün emriyle, direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Çünkü ikisinde de FETÖ komplolarıyla bağlantılı bir olayla karşı karşıyayız” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sözler üzerine Başbuğ’a “Bu boru göstermeye benzemez, parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez” diyerek tepki göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.