Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir siyah ABD vatandaşı daha polis tarafından öldürüldü, protestocular olay yerini ateşe verdi

25 Mayıs günü ABD’nin Minneapolis şehrinde George Floyd’un polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken 12 Haziran Cuma günü benzer bir olay daha yaşandı.

ABD’nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’da, siyah ABD vatandaşı Rayshard Brooks (27), polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. 

Vücut kamerasıyla kaydedilen görüntülere göre, aldığı ihbar üzerine “Wendy” isminde bir fast-food restoranına ait otoparka giden polis, Rayshard Brooks’u araç camına vurarak uyandırıyor. Daha sonra, Brooks aracından iniyor ve polislerle konuşuyor. Yapılan alkol testinin ardından polisler Brooks’u arkadan kelepçe takarak gözaltına almak istiyor. Polise direnen Brooks, polisin şok tabancasını alarak kaçmaya çalışıyor. Çıkan arbede sonucu kamera yere düşerken videonun ilerleyen saniyelerinde silah sesleri duyuluyor.

Protestocular olay yerini ateşe verdi

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından sokaklardaki protestocular bu bölgeye akın etmeye başladı. Protestocular yolları kapatırken Brooks’un olaydan önce bulunduğu fast-food restoranını ve otoparktaki araçları ateşe verdi.

Atlanta Emniyet Müdürü istifa etti

Atlanta Emniyet Müdürü Erika Shields, olaylar nedeniyle görevinden istifa ederken olaya karışan polisler açığa alındı. Shields’in istifası, kamuoyuna Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms tarafından açıklandı. Bottoms, istifanın Shields’in kişisel kararı olduğunu söylerken Brooks’u öldüren polisin de görevden alınması gerektiğini belirtti.

Avukat Chris Stewart: “Brooks’u öldüren polis cinayetten yargılanmalı”

Brooks ailesinin avukatı Chris Stewart ise Brooks’u vuran polis memurunun cinayetten yargılanması gerektiğini belirterek, “Georgia yasalarına göre şok tabancası ölümcül bir silah değil. Ancak bir Afro-Amerikalı bu silahı alıp koşuyorsa silah size fazlasıyla ölümcül gözüküyor ve bütün şarjörü boşaltabiliyorsunuz” dedi.

Rayshard Brooks’un baldızı Crsytal Brooks ise, “Brooks kimseye zarar vermedi. Arabası park halindeyken polis onu arabadan çıkardı ve onunla boğuşmaya başladı. Şok tabancasını aldı, ama şok tabancası elindeyken sadece koşuyordu” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.