Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“FETÖ’nün medya ayağı” davasında Yargıtay’ın bozma kararının ardından altı tahliye

“FETÖ’nün medya ayağı” davasında mahkûm edilen Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız, Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında mahkemenin tensip zaptıyla tahliye edildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kamuoyunda “FETÖ medya yapılanması davası” olarak bilinen davada sekiz gazeteci hakkındaki hükümleri bozmasının ardından davayı gören İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, bu sekiz kişi arasında bulunan tutuklu altı kişinin tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, 15 Haziran 2020 tarihli tensip zaptıyla gazeteciler Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız’ın tahliye edilmelerine karar verdi. Dava kapsamında 2016 yılından beri tutuklu bulunan Memiş, Kalyoncu, Fırat, Çetin ve Yıldız ile 2017 yılının Ocak ayından beri tutuklu bulunan Tanık, 15 Haziran geces Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.

Mahkeme, aralarında mart ayında tahliye edilen Ali Akkuş ve cezası beş yılın altında olduğu için 2018’in Kasım ayında yeniden cezaevine giren ve denetimli serbestlik kapsamında Şubat 2019’da tahliye edilen Atilla Taş’ın da bulunduğu toplam sekiz kişi hakkında hazırladığı tensip zaptında, davanın 4 Kasım 2020 tarihinde yeniden görülmesini kararlaştırdı.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Mart 2018 tarihli karar duruşmasında davada yargılanan 26 gazeteciden 23’ünü “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan, iki sanığı “üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan hapis cezasına mahkûm etmiş, bir sanığın ise beraatine hükmetmişti. Mahkeme, yargılanan gazetecilerden 19’unun hükümle beraber tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 16 Mart 2020 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda, sekiz sanığın cezasını bozarken, diğer 17 sanık (Abdullah Kılıç, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Habip Güler, İbrahim Balta, Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Murat Aksoy, Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç ve Ufuk Şanlı) hakkında verilen hükümleri ise onamıştı. Karar, 8 Haziran 2020 tarihinde UYAP’a yüklenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.