Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadir Has Üniversitesi’nin “Türkiye Dış Politikası Kamuoyu Algıları” araştırmasının sonuçları açıklandı: “En büyük sorun sınır aşan terör”

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu’nun gerçekleştirdiği Türkiye Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması’na göre, insanlar dış politikada en büyük sorun olarak sınır aşan terörü gösterdi.

Araştırmanın sonuçları bugün internet üzerinden yapılan bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırmanın koordinatörü olan uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, aynı zamanda raporun bulgularını da sundu.

Araştırma ekibinde Prof. Aydın’ın yanı sıra Prof. Dr. Sinem Açıkmeşe, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Soli Özel ve Sabri Deniz Tığlı da yer aldı. Araştırma 2 ve 17 Nisan 2020 tarihleri arasında 26 ilde 1000 kişiyle yapılan çevrimiçi görüşmelerle gerçekleştirildi. Araştırmada katılımcılara Türkiye’nin dış politikası ile ilgili sorular yönlendirildi ve hem bu konudaki bilgileri hem de görüşleri irdelendi.

Araştırmaya göre, toplumun dış politika ile ilgili birincil haber alma kaynağı yüzde 87,4 ile televizyon oldu. Bunu yüzde 63,1 ile sosyal ağlar ve internet haber portalları izledi.

Öte yandan katılımcıların yüzde 20’si “Sizce Türk dış politikasının en önemli sorunu nedir” sorusuna, sınır ötesi terörle mücadele yanıtını verdi. Öte yandan, Suriye’deki iç savaş, Suriye’deki PYD/YPG varlığı ve büyük ölçüde Suriye’den geldiği algılanan uluslararası göç yanıtlarını verenlerin toplam oranı ise yüzde 43,7 oldu. Bu durum Suriye ile ilgili sorunların insanların dış politika algısında önemli bir yer tuttuğuna işaret ediyor.

Araştırmaya katılanlara Türkiye’yi nasıl tanımladıkları da soruldu. Buna göre, Türkiye’yi bir İslam ülkesi olarak tanımlayanların oranı ise geçen yılki yüzde 32,9’dan bu yıl yüzde 22,4’e düşerek ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi Avrupa ülkesi olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 21,5 oldu.

Katılımcılara sorulan “Dış politikada karar alım süreçlerini en çok kim etkiliyor” sorusuna ise katılımcıların yüzde 62,3’ü “cumhurbaşkanı” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 47,2’si ise aynı soruya “Dışişleri Bakanlığı” cevabını verdi.

Araştırmada katılımcılara Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ile ilgili de sorular yönlendirildi. Buna göre, toplumun AB üyelik sürecine verdiği destekte bu yıl geçen yıllara oranla düşüş gözlemlendi. Geçen yıl “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını destekliyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 61,1’i “evet” derken, bu yıl aynı soruya yüzde 53 oranında “evet” yanıtı geldi.

“Rusya ve Türkiye arasında nasıl bir ilişki sözkonusu” sorusuna iki ülke arasında “yakın iş birliği vardır” ve “iş birliği vardır’ yanıtını verenlerin toplam oranı geçen yıl yüzde 55,8 iken bu yıl bu oran yüzde 37’ye düştü.

Katılımcıların yüzde 55,2’si Türkiye’nin NATO üyeliğinin devam etmesini gerektiğini düşünürken, bu üyeliğin Türkiye’ye katkı sağladığını söyleyenlerin oranı 2019’da yüzde 50,3 iken bu yıl yüzde 40,2 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.