Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, “insanlığa karşı suç işlediği” iddiasıyla bir Suriyeli doktoru tutukladı

Almanya, Suriye’de işlenen savaş suçlarına yönelik devam eden soruşturmalar çerçevesinde bu kez bir Suriyeli doktoru tutukladı. 2015’te Almanya’da göç eden Alaa M., 2011 yılında Suriye’nin Humus kentindeki bir cezaevinde çalışırken, en az iki tutukluya işkence yapmakla suçlanıyor.

Doktor Alaa M., 19 Haziran’da Almanya’nın Hessen eyaletinde gözaltına alındı, 20 Haziran’da da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 

İddiaya göre Alaa M. 23 Ekim 2011’de, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı bir protesto gösterisinde gözaltına alınan bir Suriye vatandaşını, epilepsi nöbeti geçirdiği sırada plastik boru ile dövdü. Alaa M. aynı kişiye, bu kez başka bir doktor ile birlikte, ertesi gün de işkenceye devam etmekle suçlanıyor. Almanya Federal Savcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, sözkonusu kişi hayatını kaybetti ve cesedi gardiyanlar tarafından battaniyeye sarılarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

Almanya’da doktorluk yapmaya devam etmiş

Alla M., 2015 yılında Suriye’den Almanya’ya göç etti ve burada da doktor olarak çalışmaya devam etti. 

Alla M.’nin davası Almanya’da bir ilk değil. Nisan ayında da iki Suriyeli mülteci, yine Suriye iç savaşı sırasında insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklandı. Bu kişilerin yargılanmasına devam ediliyor. 

Almanya, Suriye’deki iç savaştan kaçan yaklaşık 700 bin mülteciye kapılarını açtı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Grubu, iç savaş sırasında en az yüz bin insanın işkence ve hapishanedeki korkunç koşullar sebebiyle öldüğünü tahmin ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.