Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de vaka sayısı 2,5 milyona yaklaştı: “Salgın ülkeye diz çöktürdü”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), koronavirüs ile mücadele etmekte zorlanıyor. Vaka sayısı 2,5 milyona yaklaşırken 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Salgınla mücadele eden kamu kurumlarının başkanları, ABD Kongresi’nde ifadeye çağrıldı. Bu kurumlardan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) direktörü Dr. Robert Redfield, “Koronavirüs ABD’ye diz çöktürdü” dedi.

“Sağlık sistemine yatırımlar yetersiz, 7 trilyon dolar gerek”

ABD’nin önde gelen sağlık kurumlarının yöneticileri, Kongre’de ifade verdi ve salgınla mücadelede gelinen noktayı anlattı. CDC Direktörü Dr. Robert Redfield, salgının ABD’ye “diz çöktürdüğünü” söyledi. Redfield, ABD’nin sağlık sisteminin “kronik bir biçimde yetersiz finanse edilip, temel yeterliliklerinin eksik olduğunu” ve acilen yatırım yapılmasına ihtiyacı olduğunu açıkladı. 

Trump’ın CDC Direktörü Dr. Robert Redfield’i her an kovabileceği söyleniyor.

CDC’nin salgınla mücadelesiyle ilgili eleştirilere de cevap veren Redfield, bunları normal karşıladığını ancak “ellerindeki imkanlara göre hareket ettiklerini” belirtti. Redfield, “Koronavirüsle mücadelenin ülkeye maliyeti en az 7 trilyon dolar olacak” diye konuştu. 

“Daha ilk dalganın ortasındayız, testleri arttıracağız”

Oturumda konuşan yetkililerden biri de Trump’ın sıklıkla eleştirdiği hatta istifasını istediği ileri sürülen Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci‘ydi. Salgınla mücadelenin yüzü olan Fauci, salgının ikinci dalgasından bahsedilse de halen “birinci dalganın ortasında” olduklarını söyledi. Fauci, daha az değil daha çok test yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ve bu yönde ilerlediklerini anlattı.  

Oysa Trump geçen hafta Oklahoma eyaletinin Tulsa kentindeki ilk seçim mitinginde, yüksek test sayısının kendilerini “kötü gösterdiğini” ve daha az test yapılması gerektiğini söylemişti.

Fauci, bazı eyaletlerde vaka sayılarında azalma görülmeye başlansa da birçok eyaletteki keskin artışlara dikkat çekti. Fauci, özellikle salgınla mücadele tedbirlerini çok erken ve plansız gevşeten eyaletlerin önümüzdeki haftaları nasıl yönettiğinin çok kritik olduğunu söyledi.

Oturuma katılan yetkililer ortak bir açıklama ile koronavirüs vaka sayılarının grip döneminde hâlâ yüksek seyretmesi ihtimalinden endişe duyduklarını iletti. Bu iki solunum yolu hastalığının aynı anda yaşanmasının sağlık sistemine çok ağır bir yük bindireceğini açıklayan uzmanlar, bu noktada grip aşısı olmanın “hayat kurtaracağını” söyledi. Uzmanlar aynı zamanda, Trump’ın ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden ayrılma kararını doğru bulmadıklarını belirtti.

Trump, salgına geç ve tutarsız yanıtlar verdiği, salgının ABD’ye ekonomik ve sağlık konusundaki etkisini küçümsediği ve kamuoyuna iyimser bir tablo çizmek adına sorumsuz açıklamalarda bulunduğu için, ülke genelinde sağlık çalışanları ve medya tarafından eleştiriliyor.

Trump’ın Fauci’nin başarılı bulunmasından rahatsız olduğu belirtiliyor. Foto: [DREW ANGERER | TNS]

Trump, oturum başlamadan birkaç saat önce attığı bir tweet’te, salgınla mücadelesiyle halkın beğenisini kazanan Fauci’nin anketlerde yüzde 72 gibi yüksek bir kamuoyu desteği alırken kendisinin bu denli eleştirilmesinin haksızlık olduğunu söyledi, medyayı suçladı.

En son anketlere göre Trump’ın kamuoyu desteği yüzde 41 civarında. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.