Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yeni normalleşme genelgesi: “Tiyatro ve sinema salonları en fazla yüzde 60 kapasiteyle çalışacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Haziran’daki kabine toplantısında sinema, tiyatro ve gösteri merkezlerinin 1 Temmuz’dan itibaren açılacağını duyurmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise dün yayımladığı genelgede, 1 Temmuz’da yeniden faaliyete geçecek kültür ve sanat tesislerinde uygulanması gereken kuralları açıkladı.

Genelgeye göre uyulması gereken kurallar şöyle: 

  • Salon girişlerinde ziyaretçilerin ateşleri ölçülecek. 38 dereceden yüksek ateşi olan ziyaretçiler işletmeye alınmayacak.
  • Ziyaretçiler salonda bulundukları süre boyunca maske takacak. İşletmelerde bu kural ile ilgili yazılı ve sesli anonslar yapılacak. Maskesi olmayanlara girişte verilmek üzere maske bulundurulacak.
  • Tesis ve salon girişleri, danışma, vestiyer, gişe, fuaye alanı, yemek salonları gibi genel kullanım alanlarında, asansör başlarında ve genel tuvaletlerde el dezenfektanı bulundurulacak.
  • Tesis giriş ve çıkışları, salon giriş ve çıkışları, danışma, vestiyer, otopark, gişe ve büfe bölümleri ve tuvaletlere sosyal mesafe kuralı gereğince yer işaretleri, şerit ve bariyerler koyulacak.
  • Bilet işlemleri mümkün olduğunca çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek, ziyaretçilerin bilet çıktısı olmadan giriş yapabilmeleri sağlanacak.
  • Mümkün olduğunca temassız ödeme alınacak. Temaslı POS cihazı kullanılması halinde her kullanımdan sonra cihazın en az yüzde 70 alkol içeren malzemelerle temizliği sağlanacak.
  • Ödeme alanlarında kasa ile kullanıcı arasına göz hizasına kadar pleksiglas veya benzeri bariyer konulacak veya kasada ödeme alan personel yüz koruyucu maske kullanacak.
  • Fuaye alanlarında oturma grupları seyrekleştirilerek ve araları açılarak yerleştirilecek. Sergi, fuaye, fuar alanlarında kapasite her 4 metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenecek. Toplantı düzeninde oturum alanı iki kişi arası 1 metre mesafe bırakılacak şekilde düzenlenecek.
  • Salonlar etkinlik başlama saatinden en az 30 dakika önce hazır hale getirilecek ve etkinlik başlama saatinden önce salona kademeli olarak misafir alımlarının başlatılması sağlanarak kalabalık oluşumu engellenecek.
  • Seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılarak, salon kapasitesinin yüzde 60’ını aşmamak kaydıyla sosyal mesafe planına uygun oturma düzeni sağlanacak
  • Tesis içerisindeki tüm klimalar yüzde yüz dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılacak. Vantilatör kullanımı yasaklanacak.
  • Merkezi havalandırma sistemleri bulunan tesislerin havalandırması temiz hava dolaşımını sağlayacak şekilde düzenlenecek.
  • Çay/kahve makinesi, sebil, içecek makinesi gibi araçlarda servis elemanı aracılığıyla servis yapılacak. Büfeler paketli gıda ve tek kullanımlık servis malzemeleri ile yiyecek ve içecek hizmeti sunacak. Büfelerde ürünler el temasını önlemek için kapalı alanlarda bulundurulacak.
  • Konserler, gösteriler ve temsiller; sahne büyüklüğüne göre sosyal mesafe kurallarına uyularak daha az sanatçı ile icra edilebilecek eserler arasından seçilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.