Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fatih Sultan Mehmet’in üç orijinal portresinden biri artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin

İngiltere’nin başkenti Londra’da açık artırma ile satışa çıkarılan Fatih Sultan Mehmet‘in ünlü portresi artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait. Sanatseverleri heyecanlandıran önemli gelişmeyi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından duyurdu. Tablo için 770 bin sterlin (6 milyon 500 bin lira) ödenecek.

National Gallery‘nin “daimi sergilenen sanat eserleri” arasında yer alan ve İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından çizilen Fatih Sultan Mehmet’in üç ünlü portresinden biri olan tablonun, Londra’daki dünyaca ünlü müzayede salonu Christie’s’te açık artırmayla satışa çıkarılacağı açıklanmıştı.

Müzayede sonunda tabloyu satın alanın kim olduğu açıklanmazken, heyecan veren haber Ekrem İmamoğlu tarafından açıklandı.

İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Londra’da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık” dedi.

Tablo, İstanbul Anlaşması ile yapıldı

“Sultan II. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” isimli portrenin tarihi 1479 yılına uzanıyor. Müzayede evinde “İslam ve Hint Sanatı” koleksiyonu kapsamında satışa sunulan portrede imza bulunmuyor.

Tablonun yapılış süreci ise Venedikliler ile yapılan İstanbul Anlaşması‘na dayanıyor. Anlaşmanın maddelerinden biri ise dönemin gözde ressamlarından birinin Fatih’in resimlerini yapmak için İstanbul’a gelmesiydi.

Bu görev için Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’a gönderildiği bilinen Gentile Bellini, 1479-1481 yılları arasında Topkapı Sarayı‘nda ağırlandı. Bellini, Fatih Sultan Mehmet tablolarının yanında çeşitli illüstrasyonlar da çizdi. Portre son olarak özel bir koleksiyoncu tarafından 2015 yılında satın alınmıştı.

Tablodaki ikinci kişi kim?

Portredeki büyük gizemlerden biri ise Fatih Sultan Mehmet’in yanındaki ikinci kişinin kimliği.

İBB tarafından satın alınan tablodaki ikinci kişinin kimliği net olarak bilinmiyor. Ancak padişah ile eşit seviyede çizilmiş olmasından dolayı üç oğlundan, yani şehzadelerden biri olabileceği görüşü ağırlık kazanıyor.

Öte yandan Şehzade Mustafa‘nın, Bellini’nin ziyaretinden önce ölmüş olduğu kesin. Bu durum olası seçenekleri, Cem Sultan ve II. Bayezid‘e indiriyor.

Tablo ile ilgili bir diğer görüş ise resimdeki ikinci kişinin sakalsız olmasından dolayı Avrupalı önemli bir diplomat olması ihtimali. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.