Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den ev içi şiddetle mücadele veritabanı: “Önce şiddet geçmişine bak sonra evlen”

Koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan karantina ve sokağa çıkma yasakları, dünya genelinde ev içi şiddetinin artmasına sebep oldu. Bu olgunun en fazla yaşandığı ülkelerden biri de Çin. Ülkenin doğusundaki Yivu şehrinde hayata geçirilen veritabanı sayesinde, evlenecek çiftler partnerlerinin ev içi şiddet geçmişlerini kontrol edebilecek. 

Çin’in Yivu şehrinde yerel yönetim, ev içi şiddet suçlarını takip eden bir veritabanı oluşturduğunu ve uygulamanın 1 Temmuz’da başlayacağını açıkladı. Evlenecek çiftler veritabanı üzerinden partnerlerinin şiddet suçu sicilini kontrol edebilecek. Veritabanında kişiler hakkında ev içi şiddet suçları, uzaklaştırma kararları ve partnerlerine veya ailesine yönelik şiddet suçları bilgisi bulunacak. Veritabanında 2017 itibarıyla tutulan kayıtlar yer alacak. Kayıtlar eşzamanlı olarak güncellenecek.

Ancak veritabanına Yivu şehri dışından kayıtların alınıp alınmayacağı şimdilik belli değil. Uygulama Çin’in en önemli sosyal medya platformu Weibo’da geniş yankı buldu. Çok sayıda kullanıcı, uygulamanın ülke geneline yayılmasını istediklerini yazdı. 

Uygulama hakkında Şanghay merkezli The Paper gazetesine konuşan Yivu Kadınlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Zhou Danying, “Birçok vakada partnerler ev içi şiddet suçlarının farkına evlendikten sonra varıyor. Bu veritabanı sayesinde çiftler evlenmeden önce şiddet suçu geçmişi hakkında bilgiye sahip olup, evlenme kararını gözden geçirebilir” dedi.

Danying, uygulamanın amacının ev içi şiddeti engellemek olduğunu belirtti. Çin Kadınlar Federasyonu’nun 2011 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Çin’de her dört kadından biri fiziksel veya sözel şiddet görüyor.  

Salgın süresince ev içi şiddet arttı, ihbar azaldı

Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla beraber dünya genelinde ev içi şiddet suçlarında artış gözlemlendi. Salgın, Çin’in de içinde olduğu, halihazırda yüksek oranda ev içi şiddet yaşanan ülkelerde problemi daha da kötüleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago kenti polisinin yaptığı açıklamaya göre, ev içi şiddet ihbar aramaları geçen yıla göre yüzde 12’lik bir artış gösterdi. Bazı şehirlerde ise ihbar aramalarında bir düşüş sözkonusu. Yetkililer bunun daha da büyük bir probleme işaret ettiği görüşünde. Örneğin Los Angeles’da polis, ev içi şiddet suçlarıyla ilgili aramaların geçen seneye oranla yüzde 18 azaldığını açıkladı. Amerikan ABC televizyonuna konuşan Kaliforniya eyaleti yetkililerine göre, bu düşüşün sebebi şiddet mağdurlarının partnerleriyle aynı evde mahsur kalmalarından dolayı şiddet suçunu ihbar edecek fırsat bulamamaları.

Türkiye’de de bu dönemde aile içi ve kadına yönelik şiddet suçlarının raporlanmasında yüzde 7’lik bir azalma görüldü. Türkiye’de her on kadından dördü şiddet görüyor. Türkiye’de salgının etkisini gösterdiği mart ile mayıs aylarında 70 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Birleşmiş Milletler’den “yakın terör” ile mücadele çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) nisan ayında yaptığı bir açıklamada, bazı uzmanların “yakın terör” olarak adlandırdığı ev içi şiddetin artışıyla acilen mücadele edilmesi çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri António Guterres, paylaştığı bir twitte “Pandemiye karşı önlemler alan bütün hükümetlerin kadınların güvenliğini birinci sıraya koyması konusunda ısrar ediyorum” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.