Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Macron’un partisi yerel seçimlerde hezimete uğradı, Yeşiller tarihi zafer elde etti

Fransa’da yapılan yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) büyük bir yenilgi alırken Yeşiller, büyükşehirlerin belediye başkanlıklarını elde etti.

Fransa’da ilk turu 15 Mart’ta yapılan ve 22 Mart’ta da ikinci turunun yapılması planlanan yerel seçimler koronavirüs salgını sebebiyle ertelenmişti. 28 Haziran Pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerinde 16,5 milyon seçmen oy kullandı. 5 bin belediyenin yöneticilerinin belirlendiği seçimlerde toplamda 34 bin 967 belediye başkanı ve yardımcısı seçildi. Ülkede seçime katılım oranı yüzde 40’ta kaldı.

“Yeşil dalga”

Seçimin kayda değer sonuçlarından biri Yeşiller Partisi’nin (EELV) Fransa’nın önemli kentleri olan Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon ve Marsilya’da belediye başkanlıklarını kazanması oldu. Yeşiller’in Avrupa Parlamentosu’nda görevli olan milletvekili Yannick Jadot tarihi zafer için, “İnanılmaz bir yeşil dalga” dedi.

Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Julian Bayou da yerel seçimlerde kazandıkları başarı hakkında “Ekoloji için tarihi bir akşam. Mutluyuz. Sorumluluk muazzam. Hiçbir şey, zamanı gelmiş bir fikri durduramaz” açıklamasında bulundu.

Başkent Paris’te seçimi Sosyalist Parti’nin (PS) adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo kazandı. Hidalgo oyların yüzde 48,7’sini aldı.

Başbakan Edouard Philippe ise Le Havre’da girdiği yarışta yüzde 58,83 ile seçimi kazandı. Anayasa, Philippe’in hükümette kalarak belediye başkanı olmasına izin vermesine rağmen, bu durum kabine değişikliğine yol açabilir.

Marine Le Pen’in lideri olduğu aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi Perpignan’da yüzde 52 oy alarak ilk defa bir belediye başkanlığını kazanmış oldu.

Paris’in uzun süredir komünistler tarafından yönetilen banliyösü Valenton’da ise bağımsız olarak seçimlere giren Türkiyeli siyasetçi Metin Yavuz belediye başkanı seçildi. Yavuz, Fransa Komünist Partisi’nin (PCF) adayı Laurent Perichon’a karşı yarıştı. Yavuz daha önce Val-de-Marne bölgesinde İl Genel Meclis Üyeliği yapmış, 2017 yılında ise sağcı Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak senato seçimlerinde yarışmış, ancak seçilememişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.