Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletindeki koalaların soyu 2050’ye kadar tükenebilir

Habitat kaybını önlemeye yönelik herhangi bir müdahale olmazsa, Avustralya’nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaletindeki koalaların soyu 2050’den önce tükenecek.

Hükümetin elindeki verilere göre bölge yaklaşık 36 bin koalaya ev sahipliği yapıyor. Ancak Yeni Güney Galler Parlamentosu tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, bu veriler güvenilir değil. Çok partili bir komite tarafından bugün yayımlanan rapor, bölgede yaşayan türlerin habitatlarının yok olduğunu ve ağaç kesimiyle bu habitat kaybının devam ettiğini orta koyuyor. Komite, habitat kaybının bir başka sebebinin geçen sene yaşanan orman yangınları olduğunu belirtti. Yangınlar yüzünden bazı bölgelerde yaşam alanlarının yüzde 81’i yanmıştı. Raporda konuyla ilgili olarak ”Yangınlar sonucunda ortaya çıkan yaşam alanı kaybı göz önünde bulundurulduğunda, tüm tehditlere karşı acil bir hükümet müdahalesi olmazsa, 2050 yılından önce Yeni Güney Galler eyaletinde koalaların soyu tükenecek” deniyor.

Komite Başkanı ve Yeşiller Partisi Üyesi Cate Faehrmann, ”Rapor, habitat kaybının koalalar için en büyük tehlike olduğunu ortaya koydu. Fakat mevcut yasalarımızın alanları korumak için yetersiz olduğunu hatta koala habitatının yok olmasına izin verdiğini gösteren kanıtlar bulduk” dedi. Komite, hükümetin habitatların korunmasına öncelik vermesi, bölge izleme yöntemlerinin iyileştirilmesi, koruma grupları ve örgütleri için fonların artırılması gibi taleplerde bulundu.

NSW Doğa Koruma Konseyi rapordan hareketle, koalalar için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Konsey Genel Müdürü Chris Gambian, ”Acilen harekete geçmezsek koalaların neslinin tükeneceği konusunda siyasi bir bilinç oluştuğu için memnunuz” diye konuştu. Ayrıca koruma örgütlerinin, hükümetle, topluluklarla ve sendikalarla birlikte çalışmaya hazır olduklarını ve ormanların korunmasının türlerin korunması için ilk aşama olduğunu belirtti. Çevre yasalarına da tepki gösteren Gambian, ”En ikonik ulusal türlerimiz yok oluyorsa çevre yasalarının var olma amacı ne?” diye sordu.

Yeni Güney Galler Çevre Bakanı Matt Kean ise konuyla ilgili olarak ”Koalaların durumu, türleri kurtarmak istiyorsak çevre yasalarını tekrar düzenlememiz gerektiğini gözler önüne seriyor” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.