Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Vakaların yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edildi”

Bakan Koca’nın paylaştığı verilere göre koronavirüsün ülkeye girdiği mart ayından beri belirlenen vakaların yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edildi. Son bir haftada ise İstanbul’daki vakaların ülke genelinde tespit edilen vakalara oranı yüzde 51,16 oldu. Koca son iki haftada beş ilin günlük vaka sayılarında çarpıcı artışlar olduğunu belirtti. Koca’nın bahsettiği bu beş il şunlar: Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır.

Bakan Koca, nüfusa kıyasla toplam vaka sayısının en düşük olduğu beş ilin ise Gümüşhane, Kars, Tunceli, Burdur ve Bartın olduğunu söyledi. Koca, son bir haftada en fazla vakanın 25-45 yaş arasında görüldüğünü, entübe hastalarındaki yaş ortalamasının yükseldiğini ve yoğun bakımda yatanların yaş ortalamasının 65 olduğunu belirtti.

“Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor”

Bakan Koca, salgının seyriyle ilgili şöyle konuştu: “Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor. Hastalığın bütün hayatı yönetmesi de insanlığın kabul edebileceği bir sonuç değil. Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu günlük hayatı önlemlerle bir düzene kavuşturmaktır. Zaman kazanmak için kısıtlarla elde edilen sonuçlar bir mücadele üstünlüğü sağlamamıştır. Asıl olansa artık hayatın içinde elde edilecek sonuçtur. Başarının yeni kıstası budur.”

 “Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır”

Koca, toplum arasında yanlış bilinen noktalar olduğunun altını çizerek virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı ya da yayılma hızının düştüğü yorumlarının yanlış olduğunu söyledi. Maske kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Koca, günlük maskelerin bir gün sonra tekrar kullanılmaması gerektiğini anlattı. Koca, “Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Salgınla mücadele bizden imkânsız olanı istemiyor” dedi.

 “Yaşlılara yönelik kısıtlamaların devamından yanayız”

Koca, yaşlı vatandaşların düğünlere katıldığının hatırlatılması üzerine şöyle dedi: ”Büyüklerimizle ilgili kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu öneri olarak söylüyor… Gençlerin de serbestliği ile bu virüsü kolay taşıdığını hatta belirtisiz taşıdığını ve yaşlılarımız için daha büyük risk oluştuğunu görüyoruz. O nedenle bu kısıtlamanın devamından yanayız.” 

65 yaş üstü vatandaşlarda daha önce uygulanan diğer kısıtlamaların da yeniden getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Koca, konunun bugünkü Bilim Kurulu toplantısında gündeme geldiğini ancak kısıtlamaların tekrar uygulanmasının konuşulmadığını yineledi. Koca, mevcut kısıtlamaların şu an için yeterli olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, okulların önümüzdeki dönem açılıp açılmayacağının sorulması üzerine de konunun bugünkü Bilim Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini belirtti. Koca şöyle devam etti: “O tarih geldiğinde vakaların seyrine göre bu konu ayrıca tartışılır ama şu dönemde okulların açılmamasına yönelik bir yaklaşımımız olmadı. Okulların her ihtimale karşı yine dijital ortamda eğitim yapma noktasında hazırlık içinde olduklarını biliyoruz. Eğer farklı bir seyir sözkonusu olursa bununla ilgili Bilim Kurulunun önerisi olur.”

Cizre’yi çok yakından takip ediyorum”

Sağlık Bakanı Koca, Cizre’deki durumla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Salgını Cizre özelinde çok yakın takip içindeyim. Cizre ve Şırnak’taki vaka sayılarımızın arttığını biliyoruz. Komşu ülke nedeniyle ortalamanın üzerinde artış var. Sağlık kuruluşları da eksiklerinin tamamlama gayretinde. Sağlık kuruluşlarının ihtiyacı karşılayamaması gibi bir durum yok.”

132 bin kişi içindeki taşıyıcılık oranı yüzde 0,24

Fahrettin Koca, bağışıklığı ölçen antikor testleriyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Toplam 153 bin kişi üzerinde çalışma yapılıyor. Çalışma yapılan kişi sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayının artışıyla toplam pozitiflik yani taşıyıcılık oranı yüzde 0,24. Antikor taramada da koruyuculuk yüzde 0,81. Bu 132 bin kişide olan son durum.”

Bu sonuçlarla toplumsal bağışıklık elde edilmesinin mümkün olmadığını belirten Koca, bunun beklenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.