Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde koronavirüsle mücadele ve ticaret – Ferda Cemiloğlu ile söyleşi

Koronavirüs ile mücadelenin ilk aylarında aldığı tedbirlerle Dünya Sağlık Örgütü’nün takdirini kazanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) bazı kısıtlamalar kalkınca vakalar artışa geçti ve yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Erbil’de yaşayan Diyarbakırlı iş insanı Ferda Cemiloğlu, IKBY’de salgınla mücadeleye ve bunun ekonomiye etkisine ilişkin Ferit Aslan’ın sorularını yanıtladı. Bölgede salgınla mücadelenin başlarda başarıyla yürütüldüğünü söyleyen Cemiloğlu, kısıtlamaların kalkması ile İran, Bağdat ve Musul’dan geçişler sebebiyle vaka sayılarında yeniden yükselme olduğunu aktardı.

Cemiloğlu,  IKBY’nin başta çok sıkı tedbirler alarak virüsün yayılmasını engellemeye çalıştığını ve bunda başarılı olduğunu belirterek, “Tabii bütün dünyada olduğu gibi burada da kısıtlamalar kalkar kalkmaz vakalarda bir tırmanış sözkonusu oldu. Çünkü bölge Bağdat ile İran arasındaki geçiş noktasında. Özellikle Bağdat, İran, Musul ve Kerkük’ten geliş gidişlerin yaşanması ile vaka sayalarında pik yaşanınca yeniden bir hafta sokağa çıkma yasağı ilan edildi” dedi.

Çok sıkı tedbirler alındığını, Erbil ile Süleymaniye arasındaki karayolunun bile trafiğe kapatıldığını belirten Cemiloğlu, “Türkiye ile başından beri sıkı tedbirler alınarak ihracata devam edildi. Burada pandemi süresince hiçbir sıkıntı çekilmedi. Sağlık alanında, maske ve tıbbi cihaz anlamında sıkıntılar yaşanmadı. Şimdi Türkiye’den buraya gelip çalışmasını sürdürmek isteyenler İçişleri Bakanlığı’na başvuruyor. Bu kişiler haftanın iki günü sıraya konarak getiriliyor ve burada otellere yerleştirilerek 15 gün karantinaya alınıyor. Otelde odadan bile çıkamıyorlar” diye konuştu.

IKBY’nin yalnızca Irak özelinde değil, dünyanın birçok yerine göre çok güvenli olduğunu, Bağdat’taki birçok bakan ve üst düzey bürokratın ailesinin güvenli olduğu için Erbil’de yaşadığını anlatan Cemiloğlu, “Bu nedenle giriş çıkışların yoğun, gelen giden çok oluyor. Geleneksel bazı etkenlerle de birlikte vaka sayalarında artış oldu. Sokağa çıkma yasağının devam edip etmeyeceği, vaka sayalarındaki duruma göre değerlendirilecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.