Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Kemal Gözler yazdı: Koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirler hukuka uygun mu?

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler blogunda, koronavirüs tedbirlerinin hukuka uygun olup olmadığına ilişkin bir yazı yazdı. Tedbirlerin hukuki bir dayanağı olmadığını söyleyen Gözler’in yazısının bir kısmını paylaşıyoruz:

“Türkiye’de olağanüstü hâl ilân edilmediğine göre, olağan hâl dönemindeyiz ve dolayısıyla koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerin, anayasamızın 13’üncü maddesinde öngörülen şartlara uygun olması gerekir. Anayasamızın 13’üncü maddesine göre ‘temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir‘.

Türkiye’de koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan sokağa çıkma yasağı gibi tedbirlerin önemli bir kısmının herhangi bir kanunî dayanağı yoktur

Kanunî dayanağı olan bazı tedbirler de anayasanın ilgili maddelerine (örneğin m.35, 36, 48) aykırıdır. Çünkü bu maddelerde belirtilen sınırlama sebepleri arasında ‘genel sağlık’ sebebi yoktur.”

Prof. Dr. Kemal Gözler’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.