Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bu dünyadan bir dengbêj geçti: Seyîdxanê Boyaxçî hayatını kaybetti

Seyîdxanê Boyaxçî ya da resmi adıyla Seydo Şimşek, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya gelir. Erken yaşta anne ve babasını kaybeden Boyaxçî, okula gitme şansı bulamaz ve çobanlık, sepet hamallığı ve amelelik gibi işlerle geçinmeye çalışır.

Bir dönem belediye bünyesinde temizlik personeli olarak da çalışan Boyaxçî, Sur ilçesinde 25 yıl boyunca ayakkabı boyacılığı yapar ve lakabını bu mesleğinden alır.

Foto: Hüseyin Bağış (AA)

Boyaxçî, dengbêjliği (*) aşk olarak tanımlar ve “Dengbêjin yanında oturur, ondan klamları (**) öğrenir ve söylersin” der. Boyaxçî, klamlara yeniden hayat vererek toplumsal hafızayı gelecek nesillere aktarma adına çok önemli bir köprü olur. Şakiro ve Huseynê Farê gibi ünlü pek çok dengbêjle tanışır, onlarla beraber klam icra eder.

Boyaxçî, dengbejlik kültürünü tanıtmak ve dengbejleri buluşturmak amacıyla 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Dengbêj Evi’nde sanatını icra eder ve burada klamlarını söyler. Yedi yaşında dengbêjliğe başlayan Boyaxçî “Bilbilê Amedê” (Diyarbakır’ın Bülbülü) olarak da anılırdı. 

Geçen sene geçirdiği felç sonrası yatağa bağlı yaşayan Boyaxçî, dün Diyarbakır’daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

Boyaxçî, Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Salgın nedeniyle, Boyaxçî’nin cenaze merasimine sadece yakınlarının katılmasına izin verildi. 

* Dengbêj: deng (ses) & bêj (söylemek). Tarihi, toplumsal ve kültürel olayları konu edinen klamları icra eden kişi.

** Klam: Dengbêjliğe özgü, enstrüman olmadan icra edilen bir şiir türü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.