Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da birlikte yaşayan 17 kişilik aile koronavirüsle mücadelede başarılı oldu

Mukul Garg, ailesinden birinin koronavirüs testi pozitif çıktığında bunun sadece başlangıç olduğunun farkındaydı. Yaşları üç ay ile 90 arasında değişen 17 kişilik aile, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir evde yaşıyordu. Yalnızca birkaç gün içinde Garg ailesinin 11 üyesinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bunlar arasında Mukul’un 90 yaşındaki yatalak dedesi, 87 yaşındaki büyükannesi, diyabet ve yüksek tansiyon hastası 62 yaşındaki babası ve aynı iki hastalıktan mustarip 60 yaşındaki amcası da bulunuyordu.

Garg ailesinin salgınla mücadelesi, dünyanın en büyük koronavirüs salgınlarından birinin pençesindeki Hindistan için giderek daha sık rastlanan bir durum. Ülkede şu ana kadar 650 binden fazla vaka ve 19 binden fazla ölüm var.

Hindistan’da ailenin birden fazla neslinin aynı çatı altında yaşaması kültürel olarak bir gurur kaynağı. Hükümet istatistikleri, ülkedeki hanelerin yüzde 42’sinin çekirdek olmayan haneler olduğunu gösteriyor. Bu kültür öğeleri, daha yaşlı ve savunmasız akrabalarını salgına karşı korumak isteyen gençler için bir sorun teşkil ediyor. Hindistan’da koronavirüs kaynaklı ölümlerin yaklaşık yarısı 60 yaşın üstündeki bireylerden oluşuyor.

“Son derece dikkatli olduğumuz için koronavirüs kapmayacağımızdan emindik. Ama sonra teker teker hepimiz hastalandık”

Üç erkek kardeş, aileleri ve ebeveynleri ile birlikte onlarca yıldır geniş aile olarak bilinen düzene sahipler. Her kardeş aynı binada farklı katlarda yaşıyordu ama karantina süresi boyunca yemek vakitlerinde ve gün içinde aile tamamen bir aradaydı. Tek seferde aileden sadece bir kişi, tüm hane halkı için alışverişe gidiyordu ve döndükten sonra onu dezenfekte ediyorlardı.

Mukul Garg

Nisan ayı sonlarına doğru Mukul’un amcalarından birinin ateşi yükseldi. Başlangıçta aile bunun sıradan bir grip olduğuna inanıyordu. Fakat birkaç gün sonra Mukul’un halası, büyükannesi ve ebeveynleri de hastalandı. Mukul’un annesi Meena Devi (58), “Son derece dikkatli olduğumuzdan dolayı koronavirüs kapmayacağımızdan emindik. Ama sonra teker teker hepimiz hastalandık” dedi.

Karantinaya alındıklarında toplumdan dışlanmaktan korktukları için test yaptırmakta tereddüt ettiler. Her ihtimale karşı aile üyeleri kendilerini odalarında izole etmeye karar verdi.

Beş gün sonra Mukul’un halası Akita (54) nefes almakta güçlük çektiğini farketti. Koronavirüs testi yapıldı ve sonuç pozitifti. Mukul bu olay için ailesinin koronavirüs deneyimlerini anlattığı ve 400 binden fazla okunan blog yazısında ”Her şey bundan sonra çöktü” dedi.

Akita hastalığı en ağır şekilde geçiren aile üyesiydi ve özel bir hastaneye yatırıldı. Fakat virüs alışılmadık bir davranış gösteriyordu. Mukul’un 90 yaşındaki dedesinin testi pozitif çıkmıştı ama hiçbir semptom göstermiyordu. 87 yaşındaki büyükannenin bir ay boyunca öksürük ve baş ağrısı ile birlikte devam eden ateşi vardı ancak durumu hiçbir zaman hastaneye yatırılacak kadar kötüleşmedi.

“Yenmek için basit bir hastalık değil, biz yalnızca şanslıydık”

Mukul ve genç yetişkinler, asetaminofen, öksürük şurubu ve vitamin takviyeleri dağıtarak akrabalarının bakımını koordine etti. Mukul, ailenin hastalık boyunca onlara yardımcı olacak mali kaynaklara sahip olacak kadar şanslı olduğunu söyledi.

Mukul’un annesi Meena için hastalık ateş, öksürük, baş ağrısı ve neredeyse iki hafta süren vücut ağrısıydı. Yaklaşık bir ay boyunca kendisini odasına kapattı ve kimseyle görüşmedi. Halası ise 10 gün boyunca oksijen tedavisi gördüğü hastaneden daha iyi bir şekilde eve döndü.

Ailenin nasıl enfekte olduğu hâlâ bilinmiyor. Ailedeki ilk hasta olan Mukul’un amcasının bakkaldan alışveriş yaparken virüsü kapmış olabileceğini düşünüyorlar. Ancak kesin olarak bilmenin bir yolu yok. Hasta olduklarında bölgede başka vaka yoktu.

Haziran başında hepsinin testi negatif çıktığında, aile akşam yemeği için bir araya gelebildi. Mukul’un kuzeni, çocukları kucaklayabilmenin inanılmaz bir duygu olduğunu söyledi. Fakat acı verici haberler de vardı. Mukul, ailenin iki uzak akrabasının virüs yüzünden hayatlarını kaybettiğini dile getirdi. Her ikisi de Garg ailesini kontrol etmek ve salgınla mücadele sırasında manevi destek sunmak için Mukul’u aramışlardı. Mukul, ‘‘Yenmek için basit bir hastalık değil biz yalnızca şanslıydık” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler