Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Maestro” Ennio Morricone 91 yaşında hayatını kaybetti

Pek çok ünlü filmin müziklerinde imzası bulunan, Oscar ödüllü besteci Ennio Morricone, İtalya’nın başkenti Roma’da hayatını kaybetti.

İtalyan haber ajansı ANSA, 91 yaşındaki Morricone’nin Roma’daki evinde düştükten sonra bir kliniğe yatırıldığını, ancak müdahalelerin kendisini kurtarmaya yeterli olmadığını yazdı.

“Bütün zamanların en iyisi”

Usta besteci Morricone, kariyeri boyunca 500’den fazla film ve dizi için müzik besteledi. Kariyerinin başında birlikte çalıştığı yönetmen Sergio Leone’nin “Bir Avuç Dolar”, “İyi, Kötü ve Çirkin”, “Bir Zamanlar Amerika” gibi başarılı filmlerin müziklerini yapan Morricone, 2016 yılında Quentin Tarantino’nun “Hateful Eight” filmi için yaptığı beste ile Oscar’ı kazandı. Daha önce beş kere Oscar’a aday gösterilen Morricone’nin bir de Onur Oscar’ı bulunuyordu.

Morricone’nin 1986 yılında “The Mission” filmi için yaptığı müzik, Variety dergisinin 2012 yılında yaptığı bir ankette “bütün zamanların en iyi film müziği” seçilmişti. Morricone’nin “Days of Heaven / Cennet Günleri”, “Bugsy”, “Cinema Paradiso”, “The Untouchables / Dokunulmazlar”, “La Cage aux Folles /Çılgınlar Kulübü” ve “Battle of Algiers / Cezayir Savaşı” filmleri için yaptığı müzikler de klasikler arasında sayılıyor.

Ölümüyle İtalyan müzik dünyasını yasa boğan Morricone, ülkenin en prestijli film ödülü David di Donatello‘yu 11 kere kazandı.

“Müzik, duyulunca güzeldir”

“Maestro” lakaplı besteci, 1995 yılında BBC belgeseli için verdiği demeçte, “En iyi film müziği duyabildiğiniz müziktir. Duyamadığınız müzik ne kadar güzel olursa olsun, kötü film müziğidir” demişti.

Hollywood filmleri için müzik yapsa da doğduğu yer olan Roma’da yaşamaya devam etti ve mecbur kalmadıkça Los Angeles’a seyahat etmedi. İngilizce de öğrenmeyen Morricone, bir Hollywood yapımcısının onun için Los Angeles’da ev alma teklifini de reddetmişti.

Buna karşın, Morricone ABD’de de çok sevilen ve her daim popülaritesini koruyan bir isim oldu. Müzik sektörünün Renee Fleming, Bruce Springsteen, Yo-Yo Ma ve Metallica’nın da içinde bulunduğu önemli isimleri 2007 yılında Morricone için “Hepimiz Ennio Morricone’yi Seviyoruz” isimli bir “övgü albümü” çıkardı.

Altı yaşında bestekâr

Morricone 10 Kasım 1928’de, Roma’nın işçi mahallelerinden birinde dünyaya geldi. Babası Mario gece kulüplerinde trompet çalan bir müzisyendi, bu enstrümanı oğluna genç yaşlarda öğretti. İlk bestesini altı yaşında yapan Morricone, 14 yaşında Santa Cecilia Konservatuarı’na kaydoldu. Gündüzleri klasik müzik eğitimine devam ederken akşamları da hasta babasının yerine kulüplerde trompet çalıyordu.

Film müziği sektöründe az zamanda çok eser verip ünlenen Morricone, 1964 yılında beyazperdede gösterilen “Bir Avuç Dolar” filmi için yaptığı müzikle film sektöründe aranan bir isim olmaya başlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.