Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’dan Can Akın Çağlar’ın İBB’ye atanmasıyla ilgili açıklama: “Partimize gönül vermiş bürokratlardan bir atama yapılmasının daha uygun olacağını söyledim”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreterliği’ne getirilen Can Akın Çağlar’ı Hazine Müsteşarlığı’nda çalıştığı dönemden tanıdığını belirterek, “Kendisi meslektaşım ve üstadımdır” dedi. 

“KİT Komisyonu’ndayken bana kapsamlı bir rapor ulaştı. Rapor, Can Akın Çağlar’ın bazı kredilerde usulsüz işlemler yaparak bankayı zarara soktuğunu iddia ediyordu” diyen Erdoğdu, sosyal medyada kendisinin Çağlar hakkında konuştuğu videonun yayılması üzerine açıklama yaptı.

Erdoğdu, zamanında kendisine ulaşan raporda yer alan iddialar belgeli ve ciddi olduğu için Çağlar’ı Hazine’den tanımasına rağmen dosyayı açıkladığını söyledi. Erdoğdu, İBB’deki atamadan önce kendi görüşünün sorularak fikrinin alındığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Üç gündür süren İBB Genel Sekreteri ataması tartışmasıyla ilgili sizlere açıklama yapma ihtiyacı duydum. Can Akın Çağlar’ı Hazine Müsteşarlığı’nda çalıştığım yıllardan tanırım. Kendisi meslektaşım ve üstadımdır. 2012 yılında Ziraat Bankası’nı denetleyen KİT Komisyonu üyesiyken bana kapsamlı bir rapor ulaştı. Rapor, Can Akın Çağlar’ın bazı kredilerde usulsüz işlemler yaparak bankayı zarara soktuğunu iddia ediyordu. Raporda yer alan iddialar belgeli ve ciddi olduğu için Can Bey’i Hazine’den tanımama rağmen hiçbir ayrımcılık yapmadan dosyayı açıkladım. Bir süre sonra Can Bey aradı ve görüşmek istedi. Can Bey bu uzun görüşmede iddialara tek tek cevap verdi.

İlerleyen aylarda beni Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bir savcı aradı ve görüşmek istedi. Savcı bu görüşmede TBMM’de yaptığım konuşmayı ihbar kabul ederek soruşturma başlattığını söyledi. Ayrıca açıklamalarım dolayısıyla BDDK, Sayıştay ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun da soruşturma başlattığını öğrendim.

“100’ün üzerinde dosya açıkladım, sadece bu dosya kabul edildi”

Bu durum bende çalışmalarımın AKP tarafından kötüye kullanıldığı şüphesi doğurdu. Zira 100’ün üzerinde yolsuzluk dosyası açıkladım ve bu dosya dışında başka tek bir dosyada dahi bu işlemler yapılmadı. Bu rahatsız edici durum dolayısıyla bu dosya ile ilgili bir daha konuşmadım.

Bu arada Can Akın Çağlar’ın BDDK üyeliğine atanmasına karşı çıktım ve istifasını istedim. Çünkü BDDK, bankaları denetleyen bir kurumdu ve Can Bey hakkında yürüyen bir soruşturma vardı. Bu eleştirilerim de sonuç vermiş olmalı ki, Can Bey bu incelemeler tamamlanmadan BDDK’daki görevinden süresi dolmadan istifa etti. O tarihten bu yana kendisiyle iletişimim olmadı. Daha sonra da Can Bey’in bütün bu iddialardan aklandığını öğrendim.

“Partimize gönül ve hizmet vermiş bürokratlardan bir atama yapılmasının daha uygun olacağını söyledim”

Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç hafta önce benim de arkadaşım olan Ekrem (İmamoğlu) Bey’in bir danışmanı beni aradı ve Can Akın Çağlar’ı önemli bir pozisyon için düşündüklerini ve benim görüşümün ne olduğunu sordu. Ben de yukarıda yazdığım gibi konuyu anlattım. Çok yakından olmasa da Hazine’de çalıştığım yıllardan tanıdığımı, insan olarak iyi biri olduğunu, o yıllarda etliye sütlüye pek bulaşmayan teknokrat görünümlü biri olduğunu ancak daha önce İslamcı bir finans kuruluşunda yönetici olduğunu ve daha sonra da AKP döneminde yükseldiğini söyledim. Ayrıca partimize gönül ve hizmet vermiş bürokratlardan bir atama yapılmasının daha uygun olacağını söyledim.

Bu görüşümü daha sonra Ekrem Başkan’a tekrarladım. Süreçle ilgili ayrıca hem genel başkanımıza hem de İstanbul il başkanımıza bilgi verdim. Ekrem Başkan, başta finans konuları olmak üzere teknik konularda  büyük sıkıntılar yaşadığını, Can Bey’in hem konsantrasyonu hem de teknik bilgisiyle bu göreve layık olduğunu düşündüğünü söyledi. Bir süredir genel sekreter arayışı içinde olduğunu, atama (memuriyet) şartlarını taşıyan ve finans ve teknik bilgisi yüksek, kamu tecrübesi olan ve böyle büyük yapıları yönetmiş bazı adayların görevi kabul etmeye çekindiklerini söyledi. ‘Bütün Türkiye’yi kucaklayacaksak insanları kökenlerine göre değil, liyakatlarına göre değerlendirmeliyiz’ deyince, ‘Siz bilirsiniz, bundan sonra bize düşen size destek olmaktır’ dedim. Durum bundan ibarettir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.