Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüse karşı kazanılan bağışıklık birkaç ay içinde kaybedilebilir

İngiltere’de yürütülen bir çalışmanın bulguları, koronavirüse karşı kazanılan bağışıklığın kalıcı olmadığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, koronavirüse uzun vadede birden çok kez yakalanmak mümkün. 

The Guardian’dan Ian Sample’ın özel haberine göre, Londra’daki Guy’s and St. Thomas Hastanesi’ndeki 90’dan fazla hasta ve sağlık çalışanı üzerinde yürütülen çalışmada, kişilerin bağışıklık sistemlerinin koronavirüse karşı verdiği tepki incelendi.

Araştırmacılar, İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan King’s College bünyesinde yürüttükleri uzun soluklu çalışmanın, türünün ilk örneği olduğunu belirtiyor.

Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri, koronavirüse yakalanan kişilerin bağışıklık sistemlerinin ürettiği antikor sayısında dalgalanma yaşanıyor olması. Koronavirüse karşı savaşan antikorların seviyesi, ilk belirtilerin görülmesinin ardından geçen üç hafta içerisinde sürekli yükselerek zirveye ulaşıyor. Sonrasında ise antikor seviyesi hızla düşüyor.

Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 60’ı, koronavirüse karşı verdikleri mücadelenin zirve noktasında, oldukça yüksek seviyede antikor üretmeyi başardı. Ancak bunların yalnızca yüzde 17’sinin vücudu, üç ay sonrasında da aynı antikor seviyesini koruyabildi. Bu süreçte, bazı kişilerin antikor seviyeleri tam 23 kat azalırken, bazılarında ise hiç antikor tespit edilemedi.

“Tek doz aşı yeterli gelmeyebilir”

Araştırmayı yürüten ekibe öncülük eden Dr. Katie Doores, “Kişilerin vücudu, koronavirüse karşı mücadele edebilmek için yeterli miktarda antikor üretiyor ancak bu miktar kısa bir süre içinde azalabiliyor. Hastalıkla mücadelenin zirve noktasında ne kadar antikor üretebildiğinizle doğru orantılı olarak, düşüş hızı da değişiyor. Yani bu zirve noktası aynı zamanda antikorların vücudunuzda ne kadar kalacağını da belirliyor” dedi.

Çalışmayı yürüten uzmanlar, bağışıklık sisteminin, koronavirüsle mücadele etmek için farklı yöntemler seçebileceğinin altını çizdi. Antikor üretimi ise bu yöntemlerin başında geliyor. Yapılan araştırma, koronavirüs salgınında mevsimsel dalgalanmalar sürdükçe koronavirüse daha önce yakalanmış kişilerin de yeniden hastalanabileceğini ortaya koydu. Bu durumda, koronavirüse karşı etkili bir aşı geliştirilse bile uzun süreli koruma sağlamayabilir. 

Dr. Doores, aşının herkesi koronavirüse karşı aynı şekilde koruyamayacağını da belirtti: “Eğer tedavi sürecinin ardından, antikor seviyeniz ilk üç ayın sonunda önemli ölçüde düşüyorsa, aynı durum aşı için de geçerli olacaktır. Yani tek doz aşı yeterli gelmeyebilir ve insanların takviye alması gerekebilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.