Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin en önemli iki üniversitesi, Trump yönetimiyle uzlaşma sağlamayı başardı: Yabancı öğrencileri ülkeden gönderme kararı geri çekildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgını sebebiyle çevrimiçi eğitime geçen üniversitelerde öğrenim gören ABD vatandaşı olmayan öğrencilerin sınır dışı edilmesine yönelik kararı geri çekti.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu (ICE), yabancı üniversite öğrencilerinin salgın sürecinde yani bahar ve yaz dönemlerinde, ülkede kalarak çevrimiçi derslerine devam etmelerine izin vermiş fakat 6 Temmuz’da alınan kararla, derslikte yapılacak bir derse kaydı olmayan yabancı öğrencilerin, 2020-2021 güz dönemi itibarıyla sınır dışı edilebilecekleri bildirilmişti.

Bu karara göre, gelecek güz döneminde çevrimiçi eğitim verme kararı alan üniversitelerde öğrenimlerine devam eden öğrencilerin, ülkelerine geri dönmeleri gerekiyordu.

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), kararın açıklanmasından iki gün sonra, karara karşı dava açmıştı.

14 Temmuz Salı günü Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, uzaktan eğitime geçen üniversitelerdeki yabancı öğrencilerin sınır dışı edilmesi kararından geri adım atıldığı açıkladı.

Massachusetts Bölge Yargıcı Allison Burroughs, hükümetin kararına karşı dava açan üniversiteler ile Trump yönetimi arasında uzlaşmaya varıldığını söyledi. Böylece ABD’nin en önemli iki üniversitesi, Trump yönetimine karşı bir zafer kazanmış oldu. 

Salgın sürecinde, uzaktan eğitim verilen üniversitelerdeki yabancı öğrencilerin ülkelerine gönderilmesi kararı, Trump’ın yabancı öğrencileri hedef aldığı ilk karar değil.

Trump, 2015’te seçim kampanyası için ülkeyi gezerken yabancı öğrencilerin ABD’de kalmasına yönelik olumlu açıklamalar yapıyordu ancak göreve geldikten sonra yabancı öğrencilerin uzun süre ABD’de kalmalarını sağlayan vize programlarına kısıtlamalar getirdi.

Üniversiteler, Trump’ın yabancı öğrencilere yönelik tutumunun, ABD’nin saygınlığını ve gelişiminini kötü etkilediği konusunda hemfikir.

Her yıl yaklaşık 1 milyon yabancı öğrenci ABD üniversitelerine kayıt yaptırıyor. Öğrencilerin, ABD ekonomisine yıllık 41 milyar dolar katkısı var. Bununla birlikte, yaklaşık 450 bin yabancı öğrenci ülkede çalışarak ekonomiye katkı da sağlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.