Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, İngiltere ve Kanada hükümetleri, Rus hacker’ların, koronavirüs aşısı çalışmalarını çalmaya çalıştığını iddia etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Kanada hükümetleri, Rus istihbaratıyla ilişkili bir hacker grubunun, koronavirüs aşısı çalışmaları yürüten sağlık kuruluşlarını hedef alarak çalışmaları çalmaya çalıştığını iddia etti.

ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda, “Cozy Bear” olarak bilinen Rus hacker grubu APT29’un, koronavirüs salgınının yol açtığı kaostan yararlanarak sağlık kuruluşlarından aşı çalışmalarıyla ilgili bilgileri çalmaya çalıştığı belirtildi.

İddialara göre, Rus hacker’lar koronavirüse karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yapan ABD’li, İngiliz ve Kanadalı sağlık kuruluşlarını hedef aldı. Hacker’lar, bu kuruluşlara ulaşabilmek için kötü amaçlı yazılımlar kullandı. Bu iddia, Moskova ve Batı ülkeleri arasındaki istihbarat yarışı ve siber savaşlarda yeni bir cephe açıldığı anlamına geliyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, ilaç şirketleri ve araştırma yapan grupları hedef alan APT29’un, Kremlin’in istihbarat servislerinin “neredeyse kesinlikle” bir parçası olduğunu söyledi.  

İngiliz yetkililer, hackerların bu saldırıların sonucunda herhangi bir bilgiye ulaşıp ulaşamadığı hakkında bilgi vermedi. Ancak açıklamalarda, aşı araştırmalarının hiçbirinin tehlikeye girmediği vurgulandı. 

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin operasyon direktörü Paul Chichester, “Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için hayati işler yapanlara karşı bu alçakça saldırıları kınıyoruz” dedi.

Rus hükümetiyle ilişkilendirilen ve başarılı bir hacker grubu olarak bilinen Cozy Bear, ABD’deki Demokratik Ulusal Komite’nin hacklenmesinde siber saldırı grubu Fancy Bear’ın yanında yer almıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın siber güvenlik direktörü Anne Neuberger, “APT29, istihbarat almak için kuruluşları hedefleme konusunda uzun bir geçmişe sahip. Bu nedenle herkesi bu tehdidi ciddiye almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: NY Times, The Guardian

Kapak fotoğrafı: Bing Guan/Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.