Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 799. haftasında 1992 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 100. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı. 799. haftada, 1992 yılında İstanbul’un Tarabya semtinde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hasan Gülünay’ın akıbetini sordu.

799. haftanın moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan yaptı. İlk olarak Gülünay ailesi adına Hasan Gülünay’ın kızı Deniz Gülünay konuştu. Deniz Gülünay, “Babamın mezarının olmayacağını bilmek, bizim için çok büyük bir travmaydı. Yaşadığımız travmalara rağmen mücadeleye sarılmamız bizi güçlü kıldı” dedi.

Gülünay ailesinin avukatı, aynı zamanda İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Gülünay’ın gözaltında olduğunu görenler olmasına rağmen savcılık etkin bir soruşturma yürütmedi ve dava dosyası zamanaşımına uğradı” diye konuştu.

Cumartesi Anneleri’nin 799. haftasının basın açıklamasını, insan hakları aktivisti Ümit Tekay Dişli okudu. Gözaltında kaybetmenin insan hakları ihlali olduğunu söyleyen Dişli, sözlerine şöyle devam etti:

“Gözaltında kaybedilişinin 28. yılında bir kez daha Hasan Gülünay için hakikat ve adalet çağrısında bulunuyoruz. Gözaltında kaybetme devam eden bir insan hakkı ihlali niteliğindedir. Hasan Gülünay dosyasının zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatılması uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Bu yüzden bir kez daha siyasi ve adli makamları, Hasan Gülünay’ın akıbetinin açıklanması, faillerinin cezalandırılması için uluslarası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.