Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Rusya’dan sonra Çin’i de siber casuslukla suçluyor: “Çin biyoteknoloji firmalarını hedef alan hacker’lara sponsor oluyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin hükümetini, koronavirüs aşı ve tedavileri üzerinde çalışan biyoteknoloji firmalarını hedef alan siber korsanlara sponsor olmakla suçladı. ABD’li yetkililer salı günü (21 Temmuz) yaptıkları açıklamada Çin’in “organize bir suç örgütü” gibi davrandığını öne sürdü.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Genel Müdür Yardımcısı David Bowdich, “Çin, ekonomisini destekleyen fikir ve araştırmaları çalıyor. Daha sonra elde ettiği yasadışı kazancı, yasadışı eylemlerine karşı gelecek herhangi bir ülkeyi susturmak için silah olarak kullanıyor. Bu tür bir ekonomik baskı, güvenilir bir dünya liderinden beklediğimiz şey değil. Bu, ancak örgütlü bir suç birliğinden beklenir” dedi.

ABD, Çinli siber korsanları Çin hükümeti için çalışmakla suçluyor

The Washington Post’un haberine göre, Li Xiaoyu ve Dong Jiazhi, siber casusluk suçlamasıyla ABD’de yargılanıyor. İddianameye göre sanıklar, Çin Halk Cumhuriyeti Güvenlik Bakanlığı (MSS) için çalışmakla suçlanıyor. ABD’li yetkililere göre MMS’den bir görevli, korsanlara yardımcı oldu.

Çinli iki sanık, bilgisayarları hacklemek, ticari sırları ve diğer verileri içeren bilgileri çalmakla suçlanıyor. İddianamede bu kişiler için “Biyoteknoloji ağları ve koronavirüs aşıları, tedavileri ve test teknolojisi üzerinde çalıştığı herkesçe bilinen diğer firmalardaki güvenlik açıklarını araştırdılar” deniliyor.

İddianamede, sanıklar tarafından siber saldırıya uğradığı iddia edilen şirketlerin isimleri açıklanmıyor ancak listenin Kaliforniya, Maryland, Washington eyaletleriyle Teksas, Virginia ve Massachusetts’teki firmaları kapsadığı belirtiliyor. 

Analistlere göre asıl sorun siber teknoloji değil

Analistler ise iddianamede ifade edilen sorunun siber teknoloji değil, hükümet ve diğer aktörlerin korsanların faaliyetlerini onaylaması olduğunu söylüyor.

Silverado Policy Accelerator’ın başkanı Dmitri Alperovitch, “Siber sorunumuz yok. Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore ile sorunumuz var. Çünkü ulus-devlet faaliyeti ile uğraşmasak bile, sınırları içinde faaliyet gösteren siber suçluları koruyan veya hatta destekleyen bu dört devletle uğraşıyoruz” dedi.

Rus hacker’lar da hükümetleri ile işbirliği yapmakla suçlanıyor

Geçen hafta ABD, İngiltere ve Kanada, Rus siber korsanların koronavirüsü ortadan kaldırmak için aşı geliştiren firmaları ve üniversite laboratuvarlarını hedef aldıklarını bildiren ortak bir açıklama yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.