Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, AB liderlerini suçladı: “İklim krizinin büyüklüğünü hâlâ inkar ediyorlar”

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Avrupa Birliği (AB) politikacılarını iklim krizinin büyüklüğünü kabul etmemekle suçladı ve 750 milyar euroluk koronavirüs kurtarma paketinin sorunu çözmek için yeterli olmadığını söyledi. 17 yaşındaki Thunberg, AB liderleri tarafından kabul edilen paketin, politikacıların iklim değişikliğine “acil durum” olarak bakmadıklarının bir kanıtı olduğunu belirtti.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Thunberg, “Hâlâ gerçeği inkar ediyorlar ve bir iklim acil durumuyla karşı karşıya olduğumuzu görmezden geliyorlar. İklim krizi bir kriz olarak görülmediği sürece gerekli değişimler olmayacak” dedi.

AB liderleri, 750 milyar euroluk koronavirüs kurtarma paketi konusunda salı günü anlaşmaya vardı ve paketin yüzde 30’unun iklim politikalarına ayrılacağına söz verdi. Pakete dair geniş ayrıntılar henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Thunberg ve Avrupa çapındaki birçok genç iklim aktivisti ise AB’nin önlem paketinin yetersiz olduğunu savunuyor. Almanya’daki çevreci okul hareketlerinden önemli bir isim olan 24 yaşındaki Luisa Neubauer, politikacıların gençleri hayal kırıklığına uğrattığını belirterek “Liderlerimizden en temel şeyle ilgilenmelerini istiyoruz. Bizim güvenliğimiz, dünyadaki insanların güvenliği, geleceklerimizin güvenliği” diye konuştu.

Belçika’daki okul hareketlerinden 19 yaşındaki Adélaïde Charlier de “İklim krizini küçümseyen liderleri, bunu açıkça reddeden liderlere göre daha tehlikeli buluyorum. Çünkü o zaman aslında onlara güvenebileceğimizi ve doğru yolda olduğumuz hissediyoruz. Ancak bu tehlikeli ve yanlış” dedi.

AB liderlerine mektup

İklim aktivistlerinden oluşan bir grup, AB liderlerine iklim krizinden kaçınmak için hemen harekete geçmelerini isteyen açık bir mektup yazdı. Dünyanın önde gelen bazı bilim adamları da dahil olmak üzere toplam 80 bin kişi tarafından imzalanan mektupta, koronavirüs salgınının, çoğu liderin gerekli gördüklerinde hızlı ve kararlı bir şekilde hareket edebildiğini gösterdiği ancak liderlerin iklim değişikliğine tepki gösterirken aynı hızda hareket etmediği savunuluyor.

Mektupta, iklim ve ekolojik acil durumunun sosyal ve ırksal adaletsizliklerin yanında baskılarla da mücadele edilerek ele alınması gerektiği vurgulanıyor.

AB, bu yılın başlarında, refah seviyesini azaltmadan hem insanların yaşam kalitesini iyileştiren hem de yüksek karbon ekonomisinden düşük karbon ekonomisine geçişi amaçlayan “Yeşil Anlaşma” önerilerini açıkladı. İklim aktivistleri ise, AB’nin öneriler kapsamında 2050 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı sıfır emisyon hedefini, “tehlikeli derecede isteksiz davranıldığını” söyleyerek gerçekçi bulmadıklarını belirtti.

Bu hafta Portekiz’de bir insan hakları ödülüne layık görülen ve 1 milyon euroluk ödül parasını iklim değişikliğiyle mücadele için çevre örgütlerine bağışlayan Thunberg, videoyla katıldığı ödül töreninde ”Demokraside ve insanlarda umut görüyorum. İnsanlar neler olup bittiğinin farkına varırsa, her şeyi başarabiliriz, iktidarlar üzerinde baskı kurabiliriz. Her şey değişebilir” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler