Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar Havayolları, Arap blokunun uyguladığı havayolu blokajı kapsamında 5 milyar dolarlık tazminat talep edecek

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn’in 2017 yılında Katar’a karşı uyguladığı yaptırımlardan biri olan havayolu blokajından ötürü zarar gören Katar Havayolları, adı geçen ülkelerden uluslararası tahkim yoluyla 5 milyar dolarlık tazminat talep edeceğini açıkladı.

Arap bloku ülkelerinden Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn, terörizmi desteklemekle suçladıkları Katar’a karşı 5 Haziran 2017’de ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulamaya başlamış ve hava sahalarını Katar’a kapatmıştı. Doha hükümeti, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmiş, yaptırımlardan önce Suudi Arabistan liderliğindeki Arap blokunun Katar’a yönelttiği 13 maddelik istek listesini egemenlik haklarının ihlali olarak nitelendirmişti. 

Katar, 2017’deki yaptırımlar sonucunda bahsi geçen dört ülke tarafından hava blokajına tabi tutuldu. Aynı sene Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) yaptırımlar hakkında, 1944 Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne aykırılıkları gerekçe göstererek Katar lehine hukuksuzluk kararı verdi. Meselenin salt sivil havacılık konusunu aştığını iddia eden dört ülke, mevcut hava ablukası konusunda yargı yetkisinin sadece Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) ait olduğunu öne sürdü ve bu kapsamda UAD’ye dava açtı.

Körfez bölgesindeki üç devlet ve Mısır’ın 2017’de Katar’a başlattığı hava blokajı, Katar Havayolları’nın bu ülkelerin hava sahasını kullanmasını yasaklıyor.

Körfez bölgesindeki üç devlet ve Mısır’ın 2017 yılında Katar’a başlattığı hava blokajı, Katar Havayolları’nın bu ülkelerin hava sahasını kullanmasını yasaklıyor. 

Geçen hafta dava sonucunu açıklayan UAD, ICAO’nun mevcut hava blokajı meselesinde yargı yetkisinin olduğuna karar verdi. Karardan sonra BAE Lahey Büyükelçiliği, hava sahası kapatma konusundaki hukuki sürecin bundan sonra ICAO önünde devam ettirileceğini onayladı. 

Geçen ay üçüncü senesini dolduran yaptırım sürecinden zarar gören Katar Havayolları ise uluslararası tahkim aracılığıyla dört ülkeden 5 milyar dolar değerinde tazminat talep ediyor. Al Jazeera’deki habere göre, hava blokajı kararı havayolları şirketini hedef alıyor. Blokaj kararıyla şirketin bu ülkelerdeki yatırım değerleri yok oldu ve küresel faaliyetleri zarar gördü.

Katar Havayolları CEO’su Akbar al-Baker, ablukanın sivil havacılık sözleşmesi ve diğer antlaşmaları açıkça ihlal ettiğini söyledi: “Blokaj uygulayan devletler ikili antlaşmalar, çok taraflı antlaşmalar ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklere uymadıklarından ötürü havacılık sektöründeki eylemlerinden sorumlu tutulmalıdır.”

Katar Havayolları, Arap Yatırım Antlaşması (Arab Investment Treaty) da dahil olmak üzere üç farklı antlaşma kapsamında dört farklı yatırım tahkimi davası açtıklarını ve zararlarının tazminini talep ettiklerini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.