Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstihdam paketi TBMM’de kabul edildi: Kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı, Soma işçilerinin kıdem tazminatları ödenecek

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı, işten çıkarma yasağını 30 Haziran 2021’e kadar uzatabilecek

İstihdam paketi kapsamında işten çıkarma yasağının uzatılması TBMM’de kabul edildi. İşten çıkarma yasağının uzatılacağı daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. TBMM’de kabul edilen kanunla, işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresini, üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için cumhurbaşkanına yetki veriliyor. Bu madde ile işverenlere ücretsiz izne çıkarma ve çalışanlara fondan bir miktar destek sunulan uygulama uzatılmış oldu.

İşten çıkarma yasağı konusunda ise yeni bir düzenleme yapılıyor. İşletmeler, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin sona ermesi, yapılan işin sona ermesi gibi durumlarda işten çıkarma yasağının dışında olacak.

Kısa çalışma ödeneği altı aya kadar uzatılabilecek

Hazırlanan teklif ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kısa çalışma başvurusunu, üçer aylık sürelerle 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi genişletiliyor. Teklife göre cumhurbaşkanı, kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatabilecek.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 3,5 yıl daha erteleniyor

Teklif ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu ise 3,5 yıl süreyle ertelenecek ve uygulama 2024 yılı başında başlayacak. Sözkonusu maddenin yürürlük tarihi de 1 Temmuz olacak.  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu maddeleri içerisinde yer alan, “çalışan kişi sayısı ayırt etmeksizin tüm iş yerlerinde, işyeri hekimi ve iş güvenliğini uzmanı bulundurulması zorunluluğu” konusu da kanunun ötelenmesi ile yürürlüğe giremedi. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Haziran 2020 raporuna göre, yılın ilk altı ayında en az 934 işçi, yalnızca haziran ayında sekizi çocuk en az 188 işçi yaşamını yitirdi.)

Somalı madencilerin tazminatları ödenecek

Teklifte yer alan bir diğer düzenlemeyle, Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) taraf olduğu Maden Kanunu çerçevesinde imzalanmış rödovans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan ve 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonrasında kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona erdirilen işçilerden, kıdem tazminatlarını veya iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatını alamayanların tazminatları, TKİ tarafından karşılanacak. İşçilerin tazminatları, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde kuruma müracat edilmesi halinde müracat tarihinden itibaren altı ay içinde ödenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.