Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Ayasofya – Duada ele alınan kılıç kime çekilecek?

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün yaşananları değerlendirdi. 350 bin kişinin katıldığı açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşmanın ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın hutbeyi kılıçla okumasının ne anlama geldiğini yazdı.

Yetkin, Ayasofya’nın cami olmasının farklı şekillerde yorumlandığını belirtti: “Kimilerine göre bu Erdoğan’ın güç gösterisi, kimilerine göre zafiyetinin işareti. Kimilerine göre Erdoğan, artık isterse her şeyi yapabileceğini ilan etmek istiyor, kimilerine göre eriyen tabanını bir arada tutmak için artık siyasi-ideolojik cephaneliğinde ne varsa hepsini kullanmaya karar verdi. Ama açık olan bir şey daha var ki, Türkiye’de İslamcı popülizmin doruklarındayız. Henüz tam doruktayız diyemiyorum, çünkü Erdoğan pedal basmaya devam etmezse bisikletten düşme endişesi yaşayan bir çocuk gibi bu çizgiyi sürdüreceğe benziyor.”

Yetkin’e göre, Ayasofya’nın kiliseden camiye dönüştürülmesi, bazı kesimlerin Atatürk ve laik Türkiye’ye duydukları tepkinin bir yansıması:

“Erbaş’ın cihat ilanı yetkisine sahip bir şeyhülislam edası ve elinde kılıcıyla, bir tek adını vermeden Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okuması bunu gösterdi. Halkın ciddi kısmının hiçbir sorununun bulunmadığı Ayasofya’nın ibadete açılmasına sevinirken bile kinini açığa vuran bir zihniyet. Ayasofya’nın Erdoğan’ın özellikle önem verdiği bir kesim için ne ifade ettiğini de gördük 24 Temmuz’da. Namaz sonrası cübbeleri ve sarıklarıyla İstanbul sokaklarında şeriat ve hilafete dönüş istediler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.