Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay’ın belediye şirketlerinde yetkinin belediye meclisinde olduğuna dair verdiği kararın dört maddede anlamı

Ticaret Bakanlığı’nın belediye şirketlerinin yönetiminde belediye başkanı yerine belediye meclisinin yetkilendirilmesine dair genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay’da reddedildi. Sözkonusu genelge geçen yıl yayımlanmış, Ankara’da Halk Ekmek Yönetim Kurulu bu genelgeye dayanılarak onaylanmamıştı. Ancak Danıştay’ın verdiği karar, bir ara karar ve yargı süreci devam ediyor.

Danıştay’da görüşülen itirazda, dört üye yetkinin belediye başkanında olması yönünde oy kullanırken beş üye Ticaret Bakanlığı’nın genelgesine karşı talebi reddetti. Muhalefet şerhinde, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 37. maddesine atıfta bulunulurken, belediye meclisinin şirketleri denetlemekle görevli olduğu, Ticaret Bakanlığı’nın genelgesiyle meclise hem yönetme hem denetleme görevinin verilmesinin hukuken doğru olmadığı belirtildi.

Bu kararın ne anlama geldiğini, genelgenin ne zaman yayımlandığını ve sürecin nasıl devam edeceğini dört maddede sıraladık:

Kanun ne diyor?

– 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 37. maddesinde “Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir” hükmü yer alıyor. Yine bunun yanı sıra personel atamak, belediye ve bağlı işletmeleri denetlemek de belediye başkanının görevleri arasında sayılıyor. Belediye meclisi ise şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesi, sermaye kararları gibi konularda yetkili ancak atamalar belediye başkanının yetkisinde.

Genelge ne zaman yayımlandı?

– Danıştay’ın görüştüğü karar, Ticaret Bakanlığı’nın geçen yıl mayıs ayında yayımladığı genelgeye dayanıyor. 20 Mayıs 2019’da yayımlanan genelge ile belediye şirketlerindeki atama yetkisi belediye meclisine devredilmişti. Bakanlığa bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili görüş istemiş ve bakanlık atama yetkisinin belediye meclisinde olduğuna yönelik görüş bildirmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı mütalaada şirketlere yönetici atama konusuna doğrudan değinilmezken şirket kurulması, sermaye kararları, genel kurul, özelleştirme konularında meclisin yetkili olması örnek gösterilerek, “Meclis bunlara yetkilidir o halde bu şirketlere yönetici atamalarını da meclis yapmalıdır” yorumunda bulunulmuştu.

Ankara’da Halk Ekmek Yönetim Kurulu onaylanmamıştı

– Bu konudaki ilk adım Ankara’da atılmıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na atadığı isimler, bu genelgeye dayanarak Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmadı. 10 Haziran 2019’da Ankara Halk Ekmek Yönetim Kurulu toplantısı yapılmış, şirketin yönetimi değişmişti. Ticaret Bakanlığı yeni yönetimi onaylamazken Ankara Büyükşehir Belediyesi şu açıklamayı yapmıştı: “Ne acıdır ki, Ticaret Sicil Müdürlüğü tartışmalı bir kararla yönetimimizi tescil etmeme yoluna gitmiş, bu karara rağmen dahi iç işleyişte meşruluğu tartışmasız olan yönetim kurulu kararlarımızı işleyebileceğimiz karar defteri eski yönetim ve atadıkları idareciler tarafından bizlerden kaçırılarak, hukuksuz bir şekilde önümüz kesilmeye çalışılmıştır.”

Nihai karar değil

– Konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi de karşı bir dava açarken Medyascope’a konuşan belediye yetkilileri, kararın nihai bir karar olmadığını, sürecin devam ettiğini, Danıştay’ın aldığı kararın bir ara karar olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.