Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında ikinci dalga yerine “tek büyük dalga” olabilir

Dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı 17 milyona yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgının ilk dalgasının hızlanarak devam ettiğini ve virüsün mevsime göre değişiklik gösterdiğine dair bir kanıt olmadığını duyurdu. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, “Tek bir büyük dalga olacak, yükselecek ve aşağı inecek” diye konuştu.

The Guardian’da yer alan habere göre DSÖ, koronavirüs salgınının şu anda “büyük bir dalga” halinde seyrettiğini, influenza ve diğer koronavirüs çeşitlerinde rastlandığı gibi mevsimlere göre değişiklik gösterdiğine dair kanıt olmadığını açıkladı.

Anlamamız gereken, bunun yeni bir virüs olduğu ve farklı davranışlar sergilediği”

Salgında ikinci dalga ve hastalığın mevsimsel olarak değişmesiyle ilgili söylemlere ilişkin konuşan DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, bu tartışmaların hastalığın seyrini anlamada yardımcı olmadığını dile getirdi. Harris, Cenevre’de yaptığı açıklamada, kalabalık halde toplanmalar yüzünden büyüyen salgına karşı daha dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaparak “İnsanlar hâlâ salgının mevsimsel seyri üzerinde konuşuyor. Anlamamız gereken, bunun yeni bir virüs olduğu ve farklı davranışlar sergilediği” dedi.

“Tek bir büyük dalga olacak”

Harris ayrıca salgında ikinci dalga iddialarına karşı çıkarak “Tek bir büyük dalga olacak. Yükselecek ve biraz aşağı inecek. Yapılabilecek en iyi şey, salgının yatay çizgiye geçmesi ve varlığını hissettirebilecek bir seviyede kalması” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) eski Başkanı Tom Frieden da, koronavirüsün diğer grip virüsleri gibi seyrettiğine dair yapılan tartışmaları yararsız bulduğunu söyledi.

İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi’nden halk sağlığı profesörü Linda Bauld‘a göre ise şu anki salgın sözkonusu olduğunda “ikinci dalga” terimini kullanmak uygun değil çünkü ilk dalga hâlâ sürüyor. Bauld, ilk dalganın şu ana kadar 188 ülkeye yayıldığını ve halen yaşadığımız şeyin salgının bölgeler bazında büyük artış göstermesi olduğunu belirtti.

“İkinci dalga terimi hem bilimsel hem de medyatik bir terim”

İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi’nda görev yapan salgın hastalıklar uzmanı Keith Neal, “ikinci dalga” teriminin bilimsel bir terim olmasının yanında aynı zamanda medyatik bir terim haline geldiğini vurgulayarak İngiltere ve pek çok ülkede görülen durumun “salgındaki ani yükselişler” olduğunu söyledi. Profesör Neal, bu yükselmeler için “Kimileri ikinci dalga diyebilir ancak o zaman pek çok ikinci dalga yaşıyoruz demektir” diye konuştu. Neal ayrıca, ikinci bir dalganın tanımlanabileceğini ve 1918-1920 yılları arasındaki İspanyol gribinde bu durumun çok belirgin olduğunu söyledi. Neal’a göre DSÖ, dünyada hâlâ artış gösteren salgının birinci dalgasında olduğumuzu varsayıyor.

Amerikan Üniversitesi’nden sağlık profesörü Melissa HawkinsThe Conversation adlı web sitesi için kaleme aldığı yazıda, ABD’deki salgının durumunu göz önünde bulundurarak hastalığın sadece dengesiz olarak seyrettiğini ve çeşitli ülkelerdeki ikinci dalga söylentilerinin yersiz olduğunu belirtti. Hawkins, “ABD’de bir bütün olarak ikinci dalga yaşanmıyor çünkü ilk koronavirüs dalgası hiç bitmedi. Virüs sadece yeni kişilere bulaşıyor ya da önlemleri çok erken kaldırmış yerlerde tekrar canlanıyor” dedi.

1889’dan bu yana solunum yoluyla ilgili olan 10 farklı salgın hastalık üzerinde inceleme yürüten Oxford Üniversitesi Kanıta Dayalı Tıp Merkezi (CEBM), yayımladığı raporda, ikinci dalga teorisinin İspanyol gribi ile birlikte ortaya atılmış olduğuna vurgu yaptı. CEBM bünyesinde çalışan profesörler Tom Jefferson ve Carl Heneghan ayrıca, salgında dalgalanmaların görünür ve çoğu zaman ritmik olduğunu, şu anda koronavirüsün böyle bir seyirde olmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.