Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’e gözaltı – Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt: “Bu, baro başkanı üzerinden vatandaşa gözdağı vermektir”

Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez dün akşam saatlerinde gözaltına alındı. Ailesiyle yemek yediği sırada polislerin gerekçe sunmadan kendisinden kimlik istemesi üzerine işlemin dayanağını öğrenmek isteyen Dönmez’e polisler, “Biz devletiz” diye cevap verdi. Kimlik sorgusunun dayanağını bilmeden kimliğini göstermeyen Dönmez, polisler tarafından gözaltına alındı. 

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt olayı Twitter’dan paylaştığı bir video ile duyurdu. Medyascope’a konuşan Bozkurt, videonun çekildiği telefonun Ekrem Dönmez’e ait olduğunu söyledi. Bozkurt, gözaltına alınırken Dönmez’in oğlunun kendisine telefonu vermeye çalıştığını ancak polislerin baro başkanını iteklediğini söyledi. Sonrasında eşi Eda Dönmez’in telefonu Ekrem Dönmez’in cebine yerleştirebildiğini anlattı. Ekrem Dönmez bu şekilde videoyu Gökhan Bozkurt ile paylaşabildi. Bozkurt, kaymakam ve vali olaydan haberdar olduktan sonra gözaltının sonlandırıldığını söyledi. 

Bazı çevrelerin manipülatif açıklamalarına değinen Bozkurt, “Baro başkanı olduğunu söyleseydi” veya “Verseydi kimliğini, ne olurdu?” gibi ifadelerin hukukla bağdaşmadığını söyledi: “Polis değil baro başkanına, vatandaşa da böyle davranamaz.” 

“Biz imtiyazlı insanlar değiliz” diyen Bozkurt, “Ekrem Başkan orada bir vatandaş olarak hakkını aramıştır” dedi. Vatandaşların haklarını iyi öğrenmeleri gerektiğini belirten Bozkurt, her vatandaşın kimlik sorgulamada gerekçeyi öğrenme hakkı olduğunu söyledi. 

Konu hakkında açıklamada bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü ise kimlik sorgulamasının “Türkiye Güven Huzur (2020-9)” kapsamında yapıldığını ve polislerin nezaket kurallarına uygun bir biçimde Ekrem Dönmez’in kimliğini ibraz etmesini istediklerini belirtti. Açıklamada “Baro Başkanı her ne kadar kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunmuş ise de 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesinde belirtildiği üzere avukatlar baro başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt sözkonusu değildir” denildi.  

Gözaltına alındıktan bir müddet sonra serbest bırakılan Dönmez, kolluk kuvvetleri hakkında “hürriyeti tahdit” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. 

Olay hakkında açıklamada bulunan Türkiye Barolar Birliği (TBB), polisin kimlik sorma yetkisi olduğunu belirtti ve “Ancak Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu‘nun (PVSK) 4. maddesinin a fıkrasının özü, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermez” açıklamasında bulundu. Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, baro başkanının hukuku temsilen protokolün dördüncü basamağında olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla polislerin baro başkanını tanımamış olmasına ihtimal vermediklerini söyledi. Bozkurt orada çok sayıda polis ve amirlerin de olduğunu söyledi: “Eğer Ekrem Bey’in baro başkanı olduğunu bilmiyorsa polisler, bu da onların ayıbı o zaman.”.

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız polislerin Av. Ekrem Dönmez’den gerekçe göstermeden kimlik istemesinin neden hukuka aykırı olduğunu açıkladığı bir Twitter floodu paylaştı:

Yıldız, “bir karar veya emre dayansa dahi”, “huzur” adı altında yapılan hiçbir uygulamanın kanuni dayanağı olmadığını söyledi ve yapılan durdurmanın “makul bir gerekçeye” dayandırılması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu bu sabah olayı kınadığını duyuran bir tweet attı. Avukat Gökhan Bozkurt, Feyzioğlu’nun olayın üzerinden bu kadar saat geçtikten sonra kınayıcı bir mesaj yayımlamasını eleştirdi:

Tepkiler sürüyor

Avukat Dönmez’in gözaltına alınmasına çok sayıda tepki geldi. Olayı hukuka aykırı bulan avukat ve aktivistler #EkremDönmezYalnızDeğildir etiketi ile tepkilerini dile getiriyor.

TBB Denetleme Kurulu üyesi Ufuk Özkap suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu: 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi de olayı kınadığı bir paylaşımda bulundu:

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt ile yaptığımız söyleşinin tamamı için

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.