Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez dün akşam saatlerinde gözaltına alındı. Ailesiyle yemek yediği sırada polislerin gerekçe sunmadan kendisinden kimlik istemesi üzerine işlemin dayanağını öğrenmek isteyen Dönmez’e polisler, “Biz devletiz” diye cevap verdi. Kimlik sorgusunun dayanağını bilmeden kimliğini göstermeyen Dönmez, polisler tarafından gözaltına alındı.
Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt olayı Twitter’dan paylaştığı bir video ile duyurdu. Medyascope’a konuşan Bozkurt, videonun çekildiği telefonun Ekrem Dönmez’e ait olduğunu söyledi. Bozkurt, gözaltına alınırken Dönmez’in oğlunun kendisine telefonu vermeye çalıştığını ancak polislerin baro başkanını iteklediğini söyledi. Sonrasında eşi Eda Dönmez’in telefonu Ekrem Dönmez’in cebine yerleştirebildiğini anlattı. Ekrem Dönmez bu şekilde videoyu Gökhan Bozkurt ile paylaşabildi. Bozkurt, kaymakam ve vali olaydan haberdar olduktan sonra gözaltının sonlandırıldığını söyledi.
Bazı çevrelerin manipülatif açıklamalarına değinen Bozkurt, “Baro başkanı olduğunu söyleseydi” veya “Verseydi kimliğini, ne olurdu?” gibi ifadelerin hukukla bağdaşmadığını söyledi: “Polis değil baro başkanına, vatandaşa da böyle davranamaz.”
“Biz imtiyazlı insanlar değiliz” diyen Bozkurt, “Ekrem Başkan orada bir vatandaş olarak hakkını aramıştır” dedi. Vatandaşların haklarını iyi öğrenmeleri gerektiğini belirten Bozkurt, her vatandaşın kimlik sorgulamada gerekçeyi öğrenme hakkı olduğunu söyledi.
Konu hakkında açıklamada bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü ise kimlik sorgulamasının “Türkiye Güven Huzur (2020-9)” kapsamında yapıldığını ve polislerin nezaket kurallarına uygun bir biçimde Ekrem Dönmez’in kimliğini ibraz etmesini istediklerini belirtti. Açıklamada “Baro Başkanı her ne kadar kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunmuş ise de 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesinde belirtildiği üzere avukatlar baro başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt sözkonusu değildir” denildi.
Gözaltına alındıktan bir müddet sonra serbest bırakılan Dönmez, kolluk kuvvetleri hakkında “hürriyeti tahdit” suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.
Olay hakkında açıklamada bulunan Türkiye Barolar Birliği (TBB), polisin kimlik sorma yetkisi olduğunu belirtti ve “Ancak Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu‘nun (PVSK) 4. maddesinin a fıkrasının özü, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermez” açıklamasında bulundu. Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, baro başkanının hukuku temsilen protokolün dördüncü basamağında olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla polislerin baro başkanını tanımamış olmasına ihtimal vermediklerini söyledi. Bozkurt orada çok sayıda polis ve amirlerin de olduğunu söyledi: “Eğer Ekrem Bey’in baro başkanı olduğunu bilmiyorsa polisler, bu da onların ayıbı o zaman.”.
Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız polislerin Av. Ekrem Dönmez’den gerekçe göstermeden kimlik istemesinin neden hukuka aykırı olduğunu açıkladığı bir Twitter floodu paylaştı:
Her konferansımda anlatıyorum:
— Ali Kemal Yıldız (@yildizalikemal) July 30, 2020
1) polisin, “huzur” adı altında bir ilçeyi, il veya ülkeyi kapsayan uygulamalarının hiç bir kanuni dayanağı yoktur ve görünüşte bir karara veya emre dayansa dahi hukuka aykırıdır. Uygulayanlar bakımımdan da suçtur.
Yıldız, “bir karar veya emre dayansa dahi”, “huzur” adı altında yapılan hiçbir uygulamanın kanuni dayanağı olmadığını söyledi ve yapılan durdurmanın “makul bir gerekçeye” dayandırılması gerektiğini vurguladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu bu sabah olayı kınadığını duyuran bir tweet attı. Avukat Gökhan Bozkurt, Feyzioğlu’nun olayın üzerinden bu kadar saat geçtikten sonra kınayıcı bir mesaj yayımlamasını eleştirdi:
Sabah akşam "TBB avukatların yanında" diye 130.000 avukata mesaj atan Metin Feyzioğlu @AvEkremDonmez için bir tweet bile atmamış. Hayır, bilmiyorsan söyleyeyim: Hatay Barosu Başkanı da bir avukat ama fındık kadar değeri yok demek ki senin nazarında. #EkremDönmezYalnızDeğildir pic.twitter.com/FgAMUAEJFz
— Av.Gökhan Bozkurt (@gokhanbozkurt09) July 29, 2020
Tepkiler sürüyor
Avukat Dönmez’in gözaltına alınmasına çok sayıda tepki geldi. Olayı hukuka aykırı bulan avukat ve aktivistler #EkremDönmezYalnızDeğildir etiketi ile tepkilerini dile getiriyor.
TBB Denetleme Kurulu üyesi Ufuk Özkap suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu:
@AvEkremDonmez Başkanın yanında meslektaşlarımız ve İstanbul Barosu YK üyesi Av.Ali Gürbüz var… Şu anda polisler hakkında hürriyeti tahdit suçundan suç duyurusunda bulunuyor.#EkremDönmezYalnızDeğildir pic.twitter.com/cLK4Nw23zt
— Av.Ufuk ÖZKAP (@UfukOzkap) July 29, 2020
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi de olayı kınadığı bir paylaşımda bulundu:
Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, ailesiyle lokantada yemek yediği sırada, kimliğini almak isteyen polislerden bunun dayanağını sorunca gözaltına alındı.İHD’nin başkanlığını yapmış ve üyemiz olan Av.Ekrem Dönmez 'e uygulanan bu hukuk dışı yaklaşımı kınıyoruz. pic.twitter.com/bWOVM1r2ML
— İHD Hatay Şubesi (@IHD_HataySubesi) July 29, 2020
Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt ile yaptığımız söyleşinin tamamı için