Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medya düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı, Devlet Bahçeli bir ay sonra tweet attı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) iki gün önce kabul edilen sosyal medya düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Yasa 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girecek. Bir ay önce sosyal medyayla ilgili yasa çıkana kadar paylaşım yapmama kararı alan MHP lideri Devlet Bahçeli, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından ilk tweetini attı.

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kapsamında TBMM’de kabul edilen 10 madde Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı. Yasa 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kanunla birlikte internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulacak, sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurması gerekecek. 

Para cezası artırılacak

Yasada belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına verilecek idari para cezası artırılacak. Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.

Yasayla birlikte erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi mümkün olacak. İçeriğin kaldırılma kararları, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.

Bahçeli, bir aylık aranın ardından tweet attı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir ay önce sosyal medya düzenlemesi yasalaşana kadar Twitter kullanmama kararı almıştı. Bahçeli, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Fatih Karagümrük’ün Süper Lig’e çıkmasını kutlayan bir tweet attı.

Bahçeli, şunları yazdı: “Zafer ayında zaferle Süper Lige yükselen Fatih Karagümrükspor’a başarılar diliyorum. Başta Kulüp Başkanı Süleyman Hurma olmak üzere, teknik heyeti, futbolcuları ve yiğit Karagümrük taraftarlarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Ne olmuştu?

Muhalefetteki partilerin sansür olarak nitelendirdiği, sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda iki gün önce AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edilmişti. 

Kanunla, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, Türkiye’de en az bir temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Temsilci belirlemeyen ağ sağlayıcılarına para cezalarının arttırıldığı teklifte, geçmişe yönelik paylaşımların da kaldırılabilecek olması uzmanlar tarafından eleştirildi.

TBMM’de sabaha kadar süren Genel Kurul’da yasanın kabul edilmesinin ardından Meclis, iç tüzük gereği 1 Ekim’e kadar tatile girmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.