Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Çarkoğlu yazdı: Yeniden seçimlere giderken “daraltılmış bölge” tartışması

Ali Çarkoğlu, YetkinReport‘ta yayımlanan “Yeniden seçimlere giderken ‘daraltılmış bölge'” başlıklı yazısında, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sınırları dahilinde erken seçim ve koalisyon olasılıklarını, daraltılmış bölge sistemi üzerinden değerlendirdi.

“Muhafazakâr hassasiyetlerin öncellendiği güncel ortamda bir sonraki seçimlerin de vaktinden önce olacağını beklemek artık doğaldır” diyen Çarkoğlu, seçimlerin mevcut partiler ve seçim kanunları çerçevesinde yürütülemeyeceğini, bu yüzden dar ya da daraltılmış bölge sistemine geçiş tartışmalarının başladığını söyledi.

Çarkoğlu, Meclis’in kontrol edilmesinin, temsilin bir şekilde kısıtlanacağı bir seçim sistemine bağlı olduğunu belirterek, daraltılmış bölge sisteminin küçük parti ya da bağımsız adayların aleyhine işleyeceğini söyledi ve bölgelerin genişletilmesi gerektiğini vurguladı:

“Temsilde adalet için bölgelerin daraltılması yerine genişletilmesi gerekir. Metropol batı illerinin sınırlarının bazı partiler için elverişli şekilde daraltılmış bölgelere ayrılması bu bölgelerdeki ilk iki baskın partinin avantajına olacak, diğer partilerin temsil kazanma olasılıkları düşecektir. Temsilde adaletin bozulmasının ciddi darboğazlara yol açması beklenir. Öncelikle demokratik rejimin meşruiyet temellerinin sorgulanması sonucundan kaçınmak için dar ve daraltılmış bölge uygulamalarından uzak durulmalıdır.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.