Lübnan, ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle baş etmeye çalışıyor. Amonyum nitrat saklanan bir deponun havaya uçması sonucu başkent Beyrut’un büyük bölümü harabeye döndü. Olayda ölenlerin sayısı 100’ü, yaralananların sayısı da 4 bini aştı. Halen yüzden fazla kişiden de haber alınamıyor.
Ülke yas tutarken, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, altı yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
İhmaller zinciri
BBC Türkçe’nin haberine göre, Lübnan televizyonu OTV’ye konuşan liman müdürü Hassan Koraytem amonyum nitratın limandan çıkarılması konusunda yetkililerin verdiği emirlerin uygulanmadığını söyledi. Koraytem, amonyum nitratın altı yıl önce mahkeme kararıyla limandaki bir depoya konulduğunu fakat hem gümrük yetkilileri hem de dışişleri bakanının bu maddenin limandan çıkarılması ya da ihraç edilmesi yönündeki talimatlarının uygulanmadığını iddia etti.
Reuters’a konuşan soruşturmaya yakın kaynaklar da “inanılması güç bir ihmaller zinciriyle” karşı karşıya olduklarını söyledi. Ajansa konuşan bir yetkili “Ne önlem alınmış ne talimatlar uygulanmış ne ne de depolanan maddelerin başka yerlere taşınması ya da yok edilmesi için adım atılmış” dedi. Yine Reuters’e göre, depoyu altı ay önce inceleyen bir başka heyet ise hazırladıkları raporda “Bu maddeler taşınmazsa Beyrut’un tamamı havaya uçabilir” uyarısında bulunmuş.
İlk bulgulara göre yangın limandaki bir başka depoda çıktı. Üç saat boyunca söndürülemeyen alevler ardından amonyum nitratın saklandığı depoya sıçradı. Sonrası ise, felaket.
Patlamanın şehre verdiği zarar en az 3 milyar dolar, en az 250 bin kişi evsiz kaldı
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Beyrut Valisi Marwan Aboud, patlamanın şehre verdiği maddi zararın üç ile beş milyar dolar arasında olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Aboud evlerinden olanların sayısının da en az 250 bin olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.
Patlamanın ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke Lübnan’a yardım gönderdi ya da yardım teklifinde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayda altı Türk vatandaşının yaralandığını açıkladı.
Olayda patlamanın kendisi kadar, patlamanın neden olduğu basınç dalgası da felakete sebep oldu. Patlamanın etkisiyle 4 kilometre ötedeki binalar dahi zarar gördü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Patlama anı çok sayıda kişi tarafından görüntülendi. Görüntüler felaketin boyutunu ve yol açtığı yıkımı açık şekilde gözler önüne seriyor.
Patlama anına dair yeni görüntüler
BBC Arapça Servisi’nin muhabiri Meryem Taumi patlama anında röportaj yapıyordu:
BBC Arabic journalist Maryem Taoumi was conducting an interview when the explosion in Beirut took place
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 5, 2020
She was knocked over by the force of the blast but is safe
Warning: Contains upsetting scenes https://t.co/xdMWMBsOWJ pic.twitter.com/53dGzkXNEr
Bir çift, patlamaya düğün videosu çekerken yakalandı:
This video captures the terrifying moment a bride posing for photographs on her wedding day is rocked by the massive warehouse explosion in Beirut. https://t.co/67cHoGsNc4 pic.twitter.com/NVpCUogop7
— CBS News (@CBSNews) August 5, 2020
Merakla dumanları izleyen bu çocuklar, patlamaya şöyle yakalandı: