Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyrut’taki patlama: Yüzden fazla ölü, binlerce yaralı ve cevap bekleyen sorular

Lübnan, ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle baş etmeye çalışıyor. Amonyum nitrat saklanan bir deponun havaya uçması sonucu başkent Beyrut’un büyük bölümü harabeye döndü. Olayda ölenlerin sayısı 100’ü, yaralananların sayısı da 4 bini aştı. Halen yüzden fazla kişiden de haber alınamıyor.

Ülke yas tutarken, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, altı yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

İhmaller zinciri

BBC Türkçe’nin haberine göre, Lübnan televizyonu OTV’ye konuşan liman müdürü Hassan Koraytem amonyum nitratın limandan çıkarılması konusunda yetkililerin verdiği emirlerin uygulanmadığını söyledi. Koraytem, amonyum nitratın altı yıl önce mahkeme kararıyla limandaki bir depoya konulduğunu fakat hem gümrük yetkilileri hem de dışişleri bakanının bu maddenin limandan çıkarılması ya da ihraç edilmesi yönündeki talimatlarının uygulanmadığını iddia etti.

Reuters’a konuşan soruşturmaya yakın kaynaklar da “inanılması güç bir ihmaller zinciriyle” karşı karşıya olduklarını söyledi. Ajansa konuşan bir yetkili “Ne önlem alınmış ne talimatlar uygulanmış ne ne de depolanan maddelerin başka yerlere taşınması ya da yok edilmesi için adım atılmış” dedi. Yine Reuters’e göre, depoyu altı ay önce inceleyen bir başka heyet ise hazırladıkları raporda “Bu maddeler taşınmazsa Beyrut’un tamamı havaya uçabilir” uyarısında bulunmuş.

İlk bulgulara göre yangın limandaki bir başka depoda çıktı. Üç saat boyunca söndürülemeyen alevler ardından amonyum nitratın saklandığı depoya sıçradı. Sonrası ise, felaket.

Patlamanın şehre verdiği zarar en az 3 milyar dolar, en az 250 bin kişi evsiz kaldı

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Beyrut Valisi Marwan Aboud, patlamanın şehre verdiği maddi zararın üç ile beş milyar dolar arasında olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Aboud evlerinden olanların sayısının da en az 250 bin olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

Patlamanın ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke Lübnan’a yardım gönderdi ya da yardım teklifinde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayda altı Türk vatandaşının yaralandığını açıkladı.

Olayda patlamanın kendisi kadar, patlamanın neden olduğu basınç dalgası da felakete sebep oldu. Patlamanın etkisiyle 4 kilometre ötedeki binalar dahi zarar gördü.

Patlamanın öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflar.

Patlama anı çok sayıda kişi tarafından görüntülendi. Görüntüler felaketin boyutunu ve yol açtığı yıkımı açık şekilde gözler önüne seriyor.

Patlama anına dair yeni görüntüler

BBC Arapça Servisi’nin muhabiri Meryem Taumi patlama anında röportaj yapıyordu:

Bir çift, patlamaya düğün videosu çekerken yakalandı:

Merakla dumanları izleyen bu çocuklar, patlamaya şöyle yakalandı:

https://twitter.com/AlienCade/status/1290966363910152192

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.