Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyrut’ta meydana gelen patlamada ölen kişi sayısı 135’i geçti, limanda tutulan amonyum nitrat için yeterli önlem almayan yetkililere tepkiler artıyor

Beyrut Limanı’nda altı yıldır güvenlik önlemleri alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin 4 Ağustos Salı günü patlamasıyla 137 kişi öldü, yaralı sayısı beş bini aştı. Binlerce insanın evsiz kalmasına neden olan patlamanın sorumlularının kim olduğu henüz belli değil. The Guardian’ın haberine göre uzmanlar, limanda tutulan amonyum nitratın patlama ihtimaline karşı yetkilileri uyarmış ancak bu uyarılar görmezden gelinmiş.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlama, şehrin kıyı kesimlerinde büyük hasara yol açtı. Yetkililer üç ila beş milyar dolarlık bir zararın meydana geldiğini açıklarken zaten ekonomik kriz yaşayan ülkenin önümüzdeki dönemde çok daha büyük zorluklar yaşayacağı öngörülüyor. Beyrut Valisi Mervan Abbud’un açıklamasına göre depolanan amonyum nitrat 15 milyar dolarlık değere sahip.

Uzmanlar altı ay önce patlama ihtimaline dair yetkilileri uyarmış

Guardian’ın haberine göre, 2014 yılından beri limanda tutulan 2 bin 750 tonluk amonyum nitrat maddesi zamanında “yüzen bomba” olarak nitelendirilmiş. Altı ay önce limanı teftişe gelen uzmanlar, bu maddenin yüksek miktarda depolanmasının patlamaya neden olabileceği konusunda yetkilileri uyarmış.

Hükümetin bu uyarıları görmezden gelmesi ve önlem almayı ihmal etmesi, halkı öfkelendirdi. Arapça “darağaçlarını kurun” manasına gelen hashtag, Lübnan’da Twitter gündemi oldu. Al Jazeera’nin haberine göre ülkenin önde gelen televizyon spikerlerinden Ramez Al-Qadi, “Ya devlet yetkilileri bizi öldürmeye devam edecek ya da biz onları öldüreceğiz” dedi.

Kamu Çalışmaları Bakanı’nın depolanan maddeden, patlamadan 11 gün önce haberi olmuş 

Başbakan Hassan Diab’ın patlamaya neden olanların hesap vereceğini ve sorumluluktan kaçamayacaklarını söylemesinin ardından devletin üst kademesinde sorumlunun kim olduğu tartışılmaya başladı. Depolanan amonyum nitrattan patlamadan sadece 11 gün önce haberdar olduğunu açıklayan altı aylık Kamu Çalışmaları Bakanı Michel Nejjar, “Hiçbir bakan limandaki hangarda veya konteynırlarda ne depolandığını bilemez ve bu benim sorumluluğum dahilinde değil” diye konuştu.

Al Jazeera’ye konuşan Nejjar, Kamu Çalışma Bakanlığı’nın 2014 yılından beri depolanan amonyum nitratın ortadan kaldırılmasını talep eden 18 farklı dilekçesinin Lübnan’da acil meselelerle ilgilenen hâkimliğe sunulduğunu söyledi. Hâkimliğin mevcut tehlikeyi sürekli ihmal ettiğini vurgulayan Nejjar, bahsettiği dilekçeler ile ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Bu açıklamalara karşılık, “Legal Agenda” isimli sivil toplum kuruluşu başkanı, Lübnan’ın önde gelen hukukçularından Nizar Saghieh, depolanan amonyum nitrat için güvenli bir mekân bulma görevinin hâkimlere ait olmadığını söyledi.

Limanda rehin tutulan Rus gemisinin patlamayla bağlantısı olduğu ortaya çıktı

Guardian’ın araştırmasına göre, patlamaya neden olan amonyum nitrat maddesinin, 2014’te limana gelen “Rhosus” isimli bir Rus yük gemisi ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Altı yıl önce Rus gazetecilere açıklama yapan geminin eski kaptanı, gemi sahibi olduğu iddia edilen Igor Grechushkin‘in Lübnan gümrük yetkililerince mürettebatıyla birlikte rehin tutulan gemisini terk ettiğini açıklamıştı: “Gemi sahibi gemiyi ve bizleri (mürettebatı) terk etti. Gemideki kargo ise amonyum nitrat. 10 aydır barut fıçısı üzerinde yaşıyoruz.” Guardian, Grechushkin’in gemi sahibi olduğuna dair bilgiyi ise henüz doğrulayabilmiş değil. 

Altı yıl önce, Rhosus isimli Rus kargo yük gemisi, 2 bin 750 tonluk amonyum nitrat içeren kargoyla birlikte Lübnan gümrük yetkilileri tarafından mürettebatıyla birlikte limanda rehin tutulmuştu.

Altı yıl gibi uzun bir sürede şehir merkezine çok yakın olan limanda bu kadar patlayıcı maddenin neden depolandığı merak konusu. Liman yönetiminin operasyonları, Kamu Çalışmaları Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından denetleniyor.

Dünya Bankası finansal destek için hazır

Reuters’ın çarşamba (5 Ağustos) günü yaptığı habere göre Dünya Bankası, meydana gelen hasarı incelemek ve Beyrut’un yeniden inşası için kamusal ve özel finansal mekanizmalarını harekete geçirmeye hazır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.