Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan günün göze çarpan koronavirüs haberleri

Almanya, havalimanlarında ücretsiz koronavirüs testi yapmaya başladı. ABD’de salgından korunmak isteyen 15 kişi el dezenfektanlarının içindeki metil alkolden zehirlendi. Hindistan’da koronavirüs hastalarının kaldığı hastanede yangın çıktı. Avusturya’da koronavirüse rağmen geleneksel Salzburg Festivali başladı. Koronavirüs ile ilgili farklı ülkelerde göze çarpan haberleri Medyascope sizler için derledi.

Almanya’da havaalanlarında ücretsiz koronavirüs testi 

Almanya, koronavirüsün aktif olduğu ülkelerden gelen yolculara havaalanında ücretsiz test yapmaya başladı. Son zamanlarda koronavirüs vaka sayılarıyla beraber yaz tatilinden dönen Almanya vatandaşlarının sayısındaki artış, ülkede salgının ikinci dalgasının başlamasına yönelik endişeleri artırdı. Bu gelişmelerin ardından Almanya hükümeti, etkili ve yaygın test yapma stratejisini genişletme kararı aldı. Geçen hafta başlatılan ücretsiz test uygulaması, hükümetin riskli bölgeler olarak gördüğü Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İspanya gibi 130 farklı ülkeden Almanya sınırlarına dönen ülke vatandaşlarını kapsıyor. Havalimanlarında yapılan testler birkaç günde sonuçlanıyor ve bu süreçte test yaptıran yolculardan kendilerini karantinaya almaları isteniyor. Test yaptırmak istemeyen kişilerin de iki hafta boyunca karantinada kalmaları gerekiyor.

Havalimanlarında yapılan testlerden gelen ilk rakamlara göre, yalnızca Köln Bonn Havalimanı’da ücretsiz olarak yapılan yaklaşık 5 bin koronavirüs testinde 51 yolcuda koronavirüs tespit edildi.

Almanya, koronavirüs salgınının başladığı ilk günlerden itibaren test yapma kapasitesini artırmaya öncelik vermişti. Sağlık Bakanı Jens Spahn’a göre, kimi ülkelerin aksine, Almanya’nın salgınla mücadelede temel ilkesi etkili ve yeterli sayıda test yapmak. Almanya’da yapılan tüm testler devlet teşviki yardımıyla sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor.

Almanya, mart ayından beri dünyada kişi başına en çok test yapan ülkelerden biri konumunda. Alman yetkililer, bunun yanında test sonuçlarını da çok etkili bir biçimde takip ederek koronavirüsün enfeksiyon zincirini kırma konusunda başarılı bir tablo çiziyor.

ABD’de koronavirüsten korunmak isterken ortaya çıkan metil alkol zehirlenmeleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Arizona ve New Mexico eyaletlerinde, metil alkol içeren el dezenfektanlarını içen 15 kişi hastanelik oldu. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından hazırlanan rapora göre, dezenfektan içen kişilerden dördü hayatını kaybetti. Üç vakada ise çeşitli görme bozuklukları tespit edildi.

CDC’nin raporunda belirtildiğine göre, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayladığı alkol içerikli el dezenfektanların yalnızca etil ve izopropil alkol içermesi gerekmesine rağmen ülkeye ithal edilen kimi ürünlerde metil alkol de bulunuyor. Yapılan çalışmalara göre, metil alkol içerikli ürünlerden kaynaklı zehirlenmeler körlük veya ölümle sonuçlanabiliyor. Yetkililer tarafından vatandaşlara yapılan bilgilendirmelerde el dezenfektanlarını alırken içlerinde metil alkol olup olmadığına bakılmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsü tedavi etmek için vücuda dezenfektan enjekte etmenin etkili bir yöntem olabileceğine dair yaptığı konuşmadan hemen sonra CDC tarafından yapılan kapsamlı bir anket, Amerikalılar’ın üçte birinden fazlasının virüse engel olmak amacıyla bu tür ürünleri yanlış biçimlerde kullandıklarını ortaya çıkarmıştı.

Hindistan’da koronavirüs hastalarının kaldığı hastanede yangın

Hindistan‘ın Ahmedabad şehrinde sekiz koronavirüs hastası, kaldıkları özel hastanenin yoğun bakım ünitesinde çıkan yangında hayatını kaybetti. Shrey Hastanesi’nde elektrik kablosunda yaşanan bir kısa devre sonucu meydana geldiği düşünülen kıvılcım bir sağlık çalışanının üzerine sıçradı ve yangın hızla yoğun bakım ünitesinde yayıldı. Yoğun bakımda yatan koronavirüs hastası beş erkek ve üç kadının, alevlerden kaçamayarak hayatlarını kaybettiği bildirildi. Yoğun bakım ünitesinde yatan yaklaşık 40 koronavirüs hastası ise başka bir devlet hastanesine sevk edildi. Yaşanan üzücü olayın ardından hasta yakınları hastanenin önüne toplandı. Polis, hastaların yakınlarının hastaneye girmelerine engel olmak için yoğun çaba sarfetti.

Hindistan’daki koronavirüs tablosu gittikçe kötüleşiyor. Perşembe günü açıklanan 56 bin 282 yeni vakayla birlikte, toplam vaka sayısı 1 milyon 96’ya yükseldi. Ülkede bugüne kadar 40 bin 699 kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. 

Avusturya’da salgına rağmen start verilen geleneksel Salzburg Festivali

Koronavirüs tehdidi sebebiyle dünya çapında pek çok kültürel etkinlik iptal edilirken geçen yıllara kıyasla daha hafif bir programla da olsa, Avusturya‘da, geleneksel Salzburg Festivaline geçen hafta sonu start verildi. Yetkililer, festivalin bu sene ağırlıklı olarak Avrupa’dan gelen katılımcıları ağırladığını belirtti. Salzburg kenti, önceki yıllarda ABD, Rusya ve Asya ülkelerinden festival için gelen pek çok yabancı katılımcıyı da ağırlıyordu. Geçen sene festivale 78 farklı ülkeden katılım olmuştu.

Koronavirüs önlemleri dahilinde getirilen maske takma zorunluluğu, amfi tiyatrolarda mesafeli oturma planı, konser aralarındaki etkinliklerin kaldırılması gibi kısıtlamalara karşın, festivalin bu sene de oldukça yoğun ve coşkulu geçtiği belirtiliyor.

Ağustos ayı boyunca devam edecek olan festival, geçen hafta sonu Mozart ve Richard Strauss gibi isimler tarafından bestelenen eserlerin çalındığı opera etkinlikleriyle başladı. Festivalde ayrıca Nobel ödüllü Avusturyalı edebiyatçı Peter Handke’nin de bir oyunu sergilenecek. Salzburg Festivali’nin 1993 yılından bu yana daimi katılımcısı Frank Sellentin, “Bu yeni koşullara uyum sağlamamız gerekse bile sanat, hayatın bir parçası olarak devam etmeli” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.