Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Suudi ajan Saad Jabri: “Veliaht Prens Muhammed bin Salman beni Kanada’da öldürtmek istedi”

Suudi istihbarat teşkilatında uzun süre görev yapan eski ajan Saad Jabri, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın, kendisini öldürmek için bir grup suikastçıyı görevlendirdiğini iddia etti.

The Guardian’ın haberine göre, Veliaht Prens Salman, 2018 yılında Saad Jabri‘yi öldürmek için eski ajanın yaşadığı Kanada’ya bir grup suikastçı gönderdi ancak Kanadalı yetkililer, grubun suikast planına engel oldu.

Zamanında Suudi istihbaratında yüksek bir mevkide olan Jabri, görevi boyunca ABD ve İngiltere istihbarat ajanslarıyla yakın çalışmıştı. ABD’nin başkenti Vaşington’da Salman ve diğer üst kademe Suudi yöneticilere karşı dava açan Jabri, 2015 yılında Suudi istihbarat teşkilatındaki görevinden alındıktan sonra kendisinin Suudi yetkililerin hedefine girdiğini iddia etti. Dava dilekçesindeki iddiasına göre Jabri, El Kaide’nin ABD’de planladığı iki bombalı saldırının engellenmesinde büyük rol oynadı. 

Jabri’nin yakın olduğu eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayef’in 2017 yılında veliahtlıktan azledilmesi ile yerini alan Muhammed bin Salman’ın, zamanında Jabri’nin Nayef ile birlikte kendisine karşı planlar kurduğundan şüphelendiği belirtiliyor. Nayef’in veliahtlıktan alındığı sırada ülke dışında olan eski kıdemli ajan, bu vakadan sonra bir daha ülkesine geri dönmedi. 

Suudi istihbaratında kıdemli memur olarak uzun yıllar çalışan eski ajan Saad Jabri (sağda) ve şu an Suudi Arabistan’da hapiste tutulan oğlu Ömer.

Eski Suudi ajanın ifadelerine göre, ABD merkezli The Washington Post için çalışan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinden iki hafta sonra bir grup Suudi suikastçı Kanada’ya geldi. İddiaya göre, Salman’a bağlı “Kaplan takımı” olarak anılan bu grup, 15 Ekim 2018’de turist vizeleriyle Kanada’ya giriş yapmak istedi. Havaalanına farklı kapılardan girmeyi deneyen Suudi grup, Kanadalı yetkililerce fark edildi. Sorguya çekilen grup üyelerinin birbirlerini tanıdıkları yetkililerin ele geçirdiği bir fotoğraftan anlaşıldı. 

Davadaki iddiaların içeriği üzerinde yorum yapamayacağını belirten Kanada hükümetinin iddiaları reddetmemesi dikkat çekti. 

Kanada’nın ulusal güvenliğini veya vatandaşlarının emniyetini tehdit eden yabancı aktörlere asla müsamaha göstermeyeceğini vurgulayan hükümet, bu durumun kabul edilemez nitelikte olduğunu söyledi: “Kanadalılar’ı ve Kanada topraklarında yaşayanları güvende tutmak için her zaman gerekli önlemleri alacağız. Bu tür tehditlere maruz kalan herkesi yetkili makamlara başvurmaya davet ediyoruz.”

Sürekli WhatsApp uygulaması üzerinden ölüm tehditleri alan Saad Jabri’nin Suudi Arabistan ve ABD arasındaki diplomatik ilişkileri zedeleyecek bilgilere sahip olduğu iddia ediliyor. Kolektif cezalandırmalarıyla bilinen Suud hükümeti, Jabri’nin ülkesine dönmesi için iki oğlu ve bir erkek kardeşini tutuklamıştı. 

Suudi yetkililer iddialar ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.