Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnan’daki patlamanın ardından hükümete karşı tepkiler büyüyor: “Sorumluları darağacına asın”

Lübnan’da, 4 Ağustos günü yaşanan patlamanın ihmal yüzünden gerçekleştiğinin ortaya çıkmasının ardından halkın Lübnan hükümetine karşı tepkisi giderek büyüyor.

Lübnan merkezli Daily Star gazetesinin haberine göre, 6 Ağustos Perşembe akşamı onlarca Lübnanlı, Beyrut’taki parlamento binasının önünde toplanarak hükümeti protesto etmeye başladı. Şehir merkezinde, küçük çaplı çatışmaların da yaşandığı protestolarda göstericiler, bariyerleri geçerek güvenlik güçlerine taş attı. Polis ise protestoculara biber gazıyla müdahale etti. 

4 Ağustos’ta, Beyrut Limanı’ndaki depolarda tutulan 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın patlaması sonucu 150 kişi öldü, 5 binden fazla kişi yaralandı.

Olayla ilgili, limanda çalışan 16 kişi gözaltına alındı. Birçok Lübnanlı, patlamaya hükümetin ihmalkârlığının sebep olduğunu ve yetkililerin bunun üzerini örtmeye çalıştığını düşünüyor. Patlamanın ardından, depolarda tutulan patlayıcının tehlikeli olduğuna dair raporların aylar önce hükümete sunulduğu ve buna rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Patlama sonrası istifa eden milletvekili Marwan Hamadeh’in ardından, Lübnan’ın Ürdün Büyükelçisi Tracy Chamoun da “mevcut hükümetin ihmalkârlığından” ötürü istifa ettiğini açıkladı. 

Lübnanlı aktivistler, hükümete karşı geniş çaplı bir protesto için halkı sosyal medya üzerinden çağrı yaparak sokaklara çağırıyor. Eylemlerin, cumartesi günü yapılması bekleniyor.

Protesto çağrıları, hükümet yetkililerini hedef alan “darağacına asın” sloganıyla yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.