Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan “Daha da düşecek” dedi ama Merkez Bankası faizi “örtülü” artırdı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam kabine toplantısının ardından yaptığı açıkalamada sözü faizlere getirip, şunları söylemişti:

“Kur saldırılarının etkisiyle yüzde 24’e çıkan Merkez Bankası politika faizi yüzde 8,25 seviyesine indi. Aynı şekilde yüzde 35’lere çıkan piyasa faizleri yüzde 8 bandına kadar geriledi. Hamdolsun, daha da inşallah düşecek.”

Merkez Bankası ise Erdoğan’ın açıklamasının ardından bugün kısa bir açıklama ile “likidite yönetimi çerçevesinde 12 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitlerinin sıfırlandığını” duyurdu.

TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Merkez Bankası düzenlemesini, kişisel sosyal medya hesabından şöyle değerlendirdi: 

“Faiz gecelik oran olan %9,75’e çekiliyor. 8,25 olan politika faizine göre 150 bp faiz artışı. Ortalama fonlama maliyeti ise 7,50 civarındaydı. 225 bp artış. Yeter mi yetmez mi, dolaylı mı doğrudan mı olmalı tartışmasına girmeyeceğim. En azından hatalı politikadan vazgeçildi.”

Merkez Bankası, eğer ihtiyaç duyarsa, bankaları faiz koridorunun en üst sınırı olan yüzde 11,25 ile geç likidite penceresine de yönlendirebilecek.

Banka 6 Ağustos’ta “Piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır” demişti.

Merkez Bankası’nın bu hamlesi ile döviz kurları gevşedi.

İstanbul’daki hatayı Ankara’da düzeltti

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşma sırasında, 7 Ağustos’ta İstanbul’da, cuma namazı çıkışında Ayasofya Camii önündeki konuşması sırasında yaptığı bir hatayı da düzeltti. 

Ayasofya önünde “Döviz rezervine bakıyorsunuz 27,5 milyar dolardı göreve geldiğimizde, şu anda ise 105 milyar dolar Merkez Bankası’nın döviz rezervi” diyen Erdoğan, kabine toplantısından sonra ise “Merkez Bankası döviz rezervinin 28 milyar dolardan 90 milyar doların üzerine çıktığını, bu rakamın bir ara da 135 milyar dolara kadar yükseldiğini” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.