Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mauritius’ta Japon petrol gemisi karaya oturdu, sahillere bin ton petrol aktı

Japonya merkezli Nagashiki Shipping şirketinin Panama bayraklı MV Wakashio petrol tanker gemisi, 25 Temmuz’da Mauritius Cumhuriyeti’nin sahillerinde karaya oturdu. Geçen hafta yaklaşık 4 bin tonluk petrol taşıyan dökme yük gemisi hasarlı tankerinden Hint Okyanusu’ndaki Mauritius’un berrak sularına petrol akıtmaya başladı ve sular mürekkep siyahı bir örtüyle kaplandı.

Mauritius Cumhuriyeti Başbakanı Pravind Jugnauth ülkesinin Blue Bay Marine parkı kıyılarının ve göletlerinin daha fazla kirlenmesine engel olmak için acil eylem planı başlattı. Kurtarma ekipleri petrol sızıntısına engel olmak için zamana karşı yarıştı.

Fransa’dan eski kolonisi Mauritius’a yardım ekibi ve 20 tonluk teknik ekipman gönderildi. Japonya da ada ülkeye altı kişilik bir yardım ekibi gönderdi. Wakashio kargo gemisini işleten Nagashiki Shipping şirketi, Mauritius vatandaşlarından özür dileyerek sebep oldukları çevre kirliliğinin etkisini en aza indirmek için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu. Ekipler hafta başında gemiden 500 tonluk petrol çekmeyi başardı ancak yaklaşık 2 bin ton kadar petrol gemide kaldı.

Doğa severlerin uğrak yerlerinden 1,3 milyon nüfuslu Mauritius’ta temel gıda ve ekolojik turizm tamamen denize bağımlı. Afrika kıtasına ait, Hint okyanusunda bulunan takımada ülkesi Mauritius, mangrov ormanları ve göletleri ile çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor.

Adalarını ekolojik bir felaketten kurtarmak isteyen binlerce gönüllü, dalgaların kıyılara getirdiği petrolü durdurmak için baştan aşağı siyah bir çamura bulana kadar canla başla çalıştı.

Yapılan operasyonlarla gemideki petrol sızıntısının durdurulduğu duyuruldu. Ancak yerel halk ve ekiplerince yapraklarla hatta insan saçlarıyla doldurulmuş yüzer setler ve büyük çaptaki operasyonlara rağmen, çevreciler petrole bulanmış deniz kuşları ve ölü balıklar bulduklarını duyurdu. Wakashio’dan sızan petrolün adada ekolojik bir felakete sebep olacağından korkuluyor.

Mauritius Başbakanı Jugnaut, hasar görmüş petrol tankındaki sızıntının durdurulduğunu ancak diğer hasarsız tankerlerde hala 2 bin ton petrol bulunduğunu ve bu tankerlerin de geminin gövdesindeki çatırdamadan dolayı ciddi bir tehlikeye neden olabileceğini söyledi.  Başbakan, “En kötü senaryoya hazır olmalıyız. Çünkü gemi eninde sonunda parçalanacaktır” diye konuştu.

Kaynak: Yahoo News

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.