Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgın dünya genelinde etkisini artırıyor – Hastalık taşıdığından şüphelenilen ABD vatandaşları ülkelerine giremeyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump halihazırda son derece sıkı olan sınır kapılarını ek bir düzenlemeyle hastalık şüphesi olan vatandaşlarına da kapamayı planlanıyor. Bu uygulama ile sınır kapısı görevlileri hasta olduğunu düşündüğü ABD vatandaşlarını ve ABD’de oturma izni olan kişileri ülkeye sokmama hakkına sahip olacak.

Geçen aylarda Donald Trump koronavirüsün ABD’deki yıkıcı etkilerine karşı yurtdışı seyahatlerine ciddi sınırlamalar getirmişti. Sadece ABD vatandaşları ve ABD’de oturma izni olan kişiler ülkeye girebiliyordu. Ancak Beyaz Saray’ın gündeminde bu gruplar içinde de hastalık riski taşıyan kişilerin ülkeye girişini yasaklamak var.

Trump’ın eyaletler ile çatışmasında yeni cephe: Eyalet katkılı işsizlik çekleri

Mart ayında koronavirüs salgınının ABD’deki bütün işyerlerini kapanmaya zorlaması sonucu ABD Kongresi haftalık 600 dolarlık işsizlik desteğini onaylamıştı. 31 Temmuz’da süresi dolan bu uygulamanın ardından yeni bir bütçe pazarlığı yapılmaya başlandı ancak kongredeki Demokratlar ile Cumhuriyetçiler bir anlaşmaya varamıyor.

Pazarlıklar devam ederken Trump “icra yetkisini” kullanarak partisinin savunduğu ancak Demokratlar’ın yetersiz bulduğu 400 dolarlık tasarının uygulanacağını açıkladı. Trump’ın “icra emri” kapsamında uygulama sadece bu desteğin çeyreğini karşılamayı kabul eden eyaletlerde hayata geçecek.

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi eyalet yöneticileri bahsedilen rakamların çok yüksek olduğunu ve eyaletlerin bunu karşılamasının mümkün olmadığını dile getirdi. New York Valisi Andrew Cuomo “Bu uygulama durumu sadece daha da kötü yapmaya yarıyor. Trump yüzünden hiçbir New York’lu işsizlik desteği alamayacak” dedi. Kentucky Valisi Andy Beshear da “Tasarı bu şekliyle uygulanabilir değil. Hiç bir eyalet bu yükün altından kalkamaz” açıklamasında bulundu.

Kaliforniya toplum sağlığı direktörü istifa etti

Kaliforniya valisi Gavin Newsom eyaletin toplum sağlığı müdürü Dr. Sonia Angell’in istifa ettiğini açıkladı. Angell’in istifa etme sebebi koronavirüs vaka sayısı hesaplanırken yapılmış bir veri yanlışı. Yaklaşık 300 bin koronavirüs testinin sonuçlarının toplam vaka sayısına yansımamasına sebep olan hatanın sebebi açıklanmasa da Angell kurumun başında olduğundan, sorumluluğu üstlendi.

Salgın dünya genelinde etkisini artırıyor

Salgının hem toplum sağlığı hem de ekonomik açıdan etkileri gün geçtikçe daha da gözle görülebilir hale geliyor. Yunanistan resmi bir açıklamayla salgının ikinci dalgasında olduklarını söylerken Fransa da maske kullanım kapsamını genişletti.

Hindistan’ın en büyük hayvanat bahçesi salgından dolayı bilet satamadığı için ekonomik olarak çökmüş durumda. Çalışanları maaşlarının yüzde 10 ila 50 arasında bir tutardan feragat etmiş olsa da hayvanat bahçesi maddi olarak ayakta durmakta ve bünyesindeki 2 bin timsahı beslemekte zorlanıyor.

Türkiye’de de, dünya genelinde de kalabalık plaj görüntüleri paylaşılıp eleştiri konusu oluyor. Dünyanın en kalabalık plajlarından bazılarına ev sahipliği yapan Brezilya’nın Rio de Janeiro şehri kalabalığa karşı bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama ile plaja gidecek kişiler telefonlarını kullanarak plajda belirli bir alan rezerve edebilecek.

Brezilya 100 binden fazla can kaybı ve 3 milyondan fazla açıklanan vaka ile ABD’nin ardından koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke durumunda.

DSÖ: “Hala çok geç değil”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus pazartesi günü yaptığı açıklamada dünyanın henüz salgına teslim olmaması gerektiğini belirtti. Küresel olarak 20 milyon vaka ve 750 bin can kaybına erişildiğini açıklayan Ghebreyesus “bu sayıların arkasında akıl almaz acılar ve kederler var” dedi.

Ghebreyesus sözlerine şöyle devam etti: “Kaybedilen her can çok değerli. Birçoğunuzun yas içinde olduğunu, zor günlerden geçtiğimizi biliyorum. Ama hatırlatmam lazım ki her zaman umut var ve salgını kontrol altına almak için hala çok geç değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.