Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokrat başkan adayı Joe Biden Kamala Harris’i seçti: ABD tarihinde ilk kez siyah bir kadın başkan yardımcılığına aday

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, yardımcılığına Kaliforniya Senatörü Kamala Harris’i aday gösterdi. Harris başkan yardımcılığına aday gösterilen ilk siyah kadın oldu. 55 yaşındaki Harris Amerikan tarihinde başkan yardımcısı adayı olan dördüncü kadın.

Kamala Harris, Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışına da katılmış ve Biden’a rakip oldu. Ancak aradığı desteği bulamadı ve geçen aralık ayında yarıştan çekildi, ardından da Biden’ı desteklediğini açıkladı.

Biden Harris’le beraber çalışma kararını sosyal medyada “Güçsüz insanların korkusuz savaşçısı ve ülkenin en iyi kamu görevlilerinden birini yardımcım olarak seçtiğimi duyurmaktan gurur duyuyorum” sözleriyle duyurdu.

Harris de hemen ertesinde “Joe Biden Amerikan halkını birleştirebilir çünkü hayatını bizler için savaşarak geçirdi” diye yazdı.

Kamala Harris’in babası Jamaikalı, annesi Hint kökenli. Harvard Üniversitesi’nde siyasetbilimi ve ekonomi okuduktan sonra hukuk dalında lisansını da UC Hastings College of Law’dan almış.

2003 yılında San Francisco bölge savcısı olduğunda, bu göreve gelen ilk kadın ve ilk Afrika-Amerika kökenli bölge savcısı unvanını alan Harris, 2010-2014 yılları arasında Kaliforniya Eyaleti Adalet Bakanı olarak görev yaptıktan sonra 2017 yılında Senato’ya seçildi.

2019 yılında ABD Senatosu’na gelen ve 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tasarıya destek veren Harris, Başkan Donald Trump’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini geri çekme kararına en sert tepki gösterenlerden biriydi.

New York Times gazetesi, Biden’ın Harris ile en güvenli seçimi yaptığını yazdı: “Harris, büyük ölçüde Biden’ınkileri yansıtan esnek öncelikleri ile Demokrat Parti içinde güvenilir bir müttefik ve destekçileri de Biden’ın siyah ve kadın seçmenler nezdinde cazibesini, soldan ya da sağdan çok da muhalefet uyandırmadan artırabileceğini savunuyordu.”

Biden’ın Harris tercihini ilk kutlayanlardan biri, “Tarihi bir an” yorumuyla, kendisi de Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarışmış olan Minnesota Senatörü Amy Klobuchar oldu.

Başkan Donald Trump ise Harris’in geçmişte Biden’a yönelik eleştirilerinin de yer aldığı, Harris’i “radikal solun” temsilcisi, Biden’ı da “sahte” olmakla itham eden özel bir kampanya videosu paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.