Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: ABD’de Kongre ve Temsilciler Meclisi’nde dört üye iki yıldır Türkiye’ye silah satışını gizlice engelliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yayın yapan Defencenews.com adlı internet sitesinde Valerie Insinna, Joe Gould ve Aaron Mehta imzası ile çıkan habere göre ABD Kongresi ve Temsilciler Meclisi’nde dört üye Türkiye ile yapılacak tüm önemli silah satış anlaşmalarını iki yıldır bireysel olarak veya topluca engelliyor. Kongre ve Temsilciler Meclisi üyeleri bu yolla Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 Hava Savunma Sistemleri’ni iade etmesi için baskı oluşturmaya çalışıyor.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemlerini satın almasının ardından Türkiye F-35 savaş uçağı programından çıkarılmıştı.

Defencenews.com’un haberine göre şu ana kadar kaç silah satış anlaşmasının engellendiği tam olarak bilinmese de F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve Türkiye’nin Pakistan’a satmayı planladığı helikopterlerin motorlarının ABD’ye ait lisanslarının satışı dört siyasetçi tarafından engellendi.

Defencenews.com’a göre Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Rish ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Mike McCaul, Türkiye ile yapılması plananlan silah satışlarını engellediklerini kabul etti. Haberde, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Üyesi Eliot Engel ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Senatör Bob Menendez’in, Türkiye ile yapılacak anlaşmaların önünü kesen diğer iki isim olduğu belirtildi.

Defencenews.com’a bir e-posta gönderen Risch, “Türkiye’nin S-400 satın alması konusunda ciddi şüphelerimiz var ve bu sorun çözülene kadar Türkiye’ye silah satışını destekleyemem” dedi.

ABD Türkiye’ye son olarak Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında, 1978 yılında silah ambargosu uygulamıştı.





Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.