Koronavirüs, Sri Lanka’da yaşayan ve nesli tükenmekte olan Seylan fillerini yok olmaktan kurtarabilir

Nesli tükenmekte olan Seylan fillerinin yaşadığı ada ülkesi Sri Lanka’da, yiyecek aramak için insanların yaşadığı bölgelere giren filler sıklıkla öldürülüyordu. Hindistan’ın güneyindeki ülkede bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan karantina önlemleri boyunca fillerin ölüm oranında ciddi bir düşüş yaşandı.

Sri Lanka’da 1948 yılında fillerin öldürülmesine izin verilmesinden bu yana, fil ölümleri özellikle son yıllarda artış gösterdi. Devlete bağlı Vahşi Yaşam Departmanı’nın eski Başkanı Sumith Pilapitiya, 2010 ile 2017 yılları arasında Sri Lanka’da yaklaşık 240 filin öldürüldüğünü, 2017’den beri ise fillerin ölüm oranının rekor sayıya ulaştığını ve yalnızca 2019 yılında, ülkede 405 Seylan filinin insanlar tarafından öldürüldüğünü söyledi. BBC’ye konuşan çevreci Sajeewa Chamikara da Sri Lanka’daki fil ölümlerinin en az yüzde 85’inin insanlardan kaynaklandığını belirtti.

Koronavirüs salgınının ortaya çıkışından beri ise Sri Lanka’da öldürülen fil sayılarında dikkat çeken bir düşüş yaşanıyor. Pilapitiya, mart ve haziran ayları arasında uygulanan karantina önlemleri boyunca fil ölümlerinde yüzde 40’lık bir azalma olduğunu söyledi. Pilapitiya ayrıca karantina döneminde Sri Lanka’nın Colombo bölgesinde ikiz bebek fillere rastlandığını ve ülkede bu tip fillerin uzun zamandır görülmediğini anlattı.

Sri Lanka’da artan insan nüfusundan dolayı, vahşi hayvanların doğal yaşam alanları gün geçtikçe insanların yaşam alanlarına dönüştürülüyor. Böylece yiyecek aramak zorunda kalan filler, çiftçiler tarafından çoğunlukla vurularak, yiyeceklerine zehir konularak veya patlayıcı madde kullanılarak öldürülüyor. Öte yandan, yılda 60 ila 80 insan da filler tarafından uğradıkları saldırılarda hayatını kaybediyor. Sri Lanka hükümeti tarafından açıklanan rakamlara göre, son 96 yılda 360 insan filler tarafından öldürüldü.

Pilapitiya, bugün (12 Ağustos) kutlanan Dünya Fil Günü vesilesiyle, Asya fillerinin üç alt türünden biri olan Seylan fillerinin nesli tükenen hayvanlar kategorisinde olduğunu ve bölgedeki fillerin daha dikkatli bir biçimde korunması gerektiğini belirtti. 

Kaynak: Yahoo Sports

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.