Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihi anlaşma: İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için uzlaştı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail, ilişkilerini tamamen normalleştiriyor. İki ülke temsilcileri önümüzdeki haftalarda birçok konuda ikili anlaşmalar imzalamak üzere bir araya gelecek. İki ülke arasındaki anlaşmayı ABD Başkanı Donald Trump duyurdu.

Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed bin Zayed’in bugün bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Anlaşmayla İsrail’in Batı Şeria’daki bazı bölgeleri ilhak etme planı da askıya alındı.

Trump, bu karar için “Tarihi diplomatik bir dönüm noktası” dedi.

İki ülke arasında herhangi bir resmi ilişki bulunmuyordu ve BAE, İsrail’i tanımıyordu. Eğer ilişkiler planlandığı gibi normalleşirse BAE, İsrail’i resmen tanıyan üçüncü Arap devleti olacak.

ABD, İsrail ve BAE tarafından yapılan ortak açıklamada “Bu diplomatik dönüm noktasının sonucunda ve BAE’nin desteğiyle Trump’ın da talebi üzerine, İsrail, başkanın Ortadoğu’da Barış İçin Vizyon planında tanımlanan bölgelerde egemenliğini ilan etmeyi durdurmayı ve Arap ve Müslüman dünyasındaki diğer ülkelerle de ilişkilerini geliştirmeye odaklanmayı kabul etti. ABD, İsrail ve BAE, diğer ülkelerle de benzer diplomatik kazanımların mümkün olduğundan emin ve bu amaca ulaşmak için de birlikte çalışacaklar” denildi.

Trump, “Başka Arap ve Müslüman devletlerin de İsrail’i tanıyacaklarına inanıyorum” dedi.

BAE Veliaht Prensi Muhammed de konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Veliaht Prens Muhammed, “Başkan Trump ve Başbakan Netanyahu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda bir anlaşmaya varıldı. BAE ve İsrail ayrıca, işbirliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardı” diye yazdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da anlaşmayı “tarihi” olarak nitelendirdi:

İlk normalleşme adımları doğrudan uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon, enerji, turizm ve sağlık alanlarında atılacak. İki ülke koronavirüs salgınıyla mücadelede işbirliği de yapacak. İsrail, önümüzdeki yıl Dubai’de yapılacak Expo 2020 Fuarı’na katılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.