Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta Devlet Başkanı Lukaşenko anayasayı değiştirmeye hazır olduğunu söyledi, Rusya’ya yaptığı yardım çağrısı cevapsız kaldı

Belarus’ta 9 Ağustos’taki tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerini kazandığını ilan eden Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun üzerindeki baskı artıyor. Dün başkent Minsk’te yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı protesto gösterilerinin ardından muhalefet bugün de genel grev çağrısı yaptı. Lukaşenko bugün de “istifa et, yalancı” sloganlarıyla karşılandı, kendisini protesto eden işçilerle tartıştı. Yüzünü Rusya’ya çeviren Lukaşenko, yardım çağrısına Putin’den henüz cevap alamadı.

Putin’de “bekle-gör” stratejisi

Lukaşenko geçen cumartesi ve pazar günleri, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile iki telefon görüşmesi yaptı. Lukaşenko görüşmede Putin’den askeri destek verme teyidinde bulunmasını talep etti. Kremlin’den yapılan açıklamada, Belarus yönetimine mevcut ikili anlaşmalar çerçevesinde destek verilmeye devam edeceği vurgulandı. Kremlin açıklamasında “Belarus dış baskı altındadır” denildi ancak bu baskıyı kimin ya da kimlerin uyguladığına değinilmedi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Putin bu telefon görüşmelerinde, Lukaşenko’ya desteğini açık açık ilan etmedi. Habere göre Putin, Lukaşenko’nun görevde kalabileceğinden emin değil.

Gazeteye konuşan Moskova’daki Ekonomi Yüksek Okulu’ndan Profesör Dmitry Suslov “Moskova ve Kremlin’deki herkes Lukaşenko devrinin kapandığının farkında” dedi. Bloomberg’e göreyse Lukaşenko’nun çevresindeki çok sayıda isim şimdiden Rusya’ya kaçmanın hesabını yapıyor.

Protestolar aralıksız devam ediyor: “İstifa et, yalancı”

Lukaşenko devlete ait, zırhlı askeri araçlar üreten MZTK fabrikasında işçilere konuştu. Ancak Belaruslu yetkililer Lukaşenko’nun dünkü mitinginde yaşananlardan hareketle, katılımı sınırladı. Reuters’ın haberine göre Lukaşenko anayasayı değiştirmeye ve iktidarını paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko taraftarlarının katıldığı mitinglerde de “İstifa et” ve “Yalancı” sloganlarıyla karşılaştı.

Ancak bu “sınırlı” katılımlı mitingde de Lukaşenko istifaya davet edildi, hatta “Yalancı” diye bağıran işçiler de oldu.

Bu videoda Lukaşenko, kendisini protesto eden işçilerle tartışıyor:

“Merak etmeyin, sizi dövmeyeceğim çünkü bu benim çıkarıma değil. Ama beni provoke ederseniz, acımasızca karşılık veririm. Erkek olun. Siz kalabalıksınız, ben tekim. İndir o telefonunu.”

Aleksandr Lukaşenko dün de kendi taraftarlarına seslenmiş ancak konuşması sırasında “İstifa” sloganlarıyla karşılaşmıştı. Duydukları karşısında şaşırdığı her halinden belli olan Lukeşenko, konuşmasını “Ben diyeceğimi dedim, şimdi gidin ‘İstifa’ diye bağırmaya devam edin” diyerek bitirmişti. Sloganlar ise devam etmişti.

Minsk’te devletin sahibi olduğu Telekom binası önünde de protestolar yapıldı.

Dün ise Minsk’te, en az yüz bin kişinin katıldığının tahmin edildiği, ülke tarihinin en büyük sokak eylemi olduğu belirtilen bir gösteri düzenlendi.

Sokaklar “Lukaşenko istifa” sloganlarıyla inledi:

Seçimlerde Lukaşenko’ya karşı muhalefetin ortak adayı olarak yarışan Svetlana Tikhanovskaya da yeni bir video yayınladı. Videoda kendini “ülkenin doğal lideri” olarak tanımlayan Tikhanovskaya, polise “Halkın safına geçin” çağrısı yaptı. Tikhanovskaya seçimlerin ardından geçen hafta Litvanya’ya gitmişti.

Avrupa’dan gecikmiş tepkiler

Avrupa ülkelerinden Belarus’ta yaşanan gelişmelere geç de olsa tepkiler gelmeye başladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Belarus’taki seçim sonuçlarını kabul etmediklerini açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de AB liderlerinin 19 Ağustos’ta Belarus gündemiyle toplanacaklarını duyurdu. Almanya yönetimi de Belarus’a ekonomik yaptırım uygulamayı gündeme aldığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Belarus’ta ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun 9 Ağustos’taki seçimleri kazanmasından sonra başlayan protestolar hâlâ devam ediyor. Lukaşenko’nun yeniden başkan seçildiğini açıklamasının ardından yüz binlerce Belaruslu sokaklara çıkmış, oyların çalındığını ve seçimlere hile karıştırıldığını öne süren vatandaşlara polis biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etmişti. Tam bir haftadır süren protestolarda yaklaşık 8 bin kişi gözaltına alınırken iki Belarus vatandaşı da hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.